Папа: діти виростатимуть добрими, якщо живитимуться Божим словом
  • Нед, 11/01/2015 - 15:06

Сикстинська каплиця – місце в Апостольському палаці, в якому відбувається обрання Єпископа Риму під час таємного голосування, відомого як Конклав, у неділю, 11 січня 2015 р., наповнилася голосами немовлят. В неділю після урочистості Богоявління у Церкві латинського обряду відзначається свято Господнього Хрищення. У Ватикані встановився звичай, що цього дня Єпископ Риму очолює Євхаристійне богослуження, під час якого уділяє Святу Тайну Хрищення дітям ватиканських працівників, які народилися протягом року. Цього разу новими членами Церкви стали 33 дітей.

«Ми чули у першому читанні, що Господь Бог дбає про Своїх дітей, як батько: Він турбується про те, щоби дати своїм дітям поживну страву», – розпочав свою проповідь Святіший Отець, посилаючись на слова пророка Ісаї, який, промовляючи від Божого імені, каже: «Навіщо ви витрачаєте гроші на те, що не є хліб, і вашу працю на те, що не насичує? Слухайте мене уважно, і будете їсти те, що добре, і душа ваша розкошуватиме у ситі» (Іс 55,2).

«Як добрий тато і як добра мама, – зазначив Наступник святого Петра, – Бог хоче давати Своїм дітям добрі речі. А що є цією поживною їжею, яку нам дає Бог? Нею є Його слово: Його слово спричиняється до нашого зростання, до того, що ми приносимо добрі плоди у своєму житті, подібно до дощу і снігу, які приносять добро землі, вчиняючи її плідною. Так само і ви, батьки, а також ви, хресні батьки, дідусі й бабусі, дядьки і тітки, допомагатимете цим дітям зростати добрими, якщо даватимете їм Боже Слово, Ісусове Євангеліє, в тому числі, даючи його своїм прикладом».

У цьому контексті Папа закликав «виробити в собі звичку щодня читати уривок, навіть маленький, з Євангелії» та завжди мати під рукою Святе Письмо, щоб могти його читати. «І це, – додав він, – буде прикладом для дітей, коли бачитимуть тата, маму, хресних, дідуся чи бабусю, тітку, які читають Боже слово».

Далі Святіший Отець вказав на той факт, що мами годують дітей молоком та закликав скласти подяку Богові за дар молока й молитися за тих матерів, «яких, на жаль, є багато», що не можуть дати своїм дітям їсти. «Молімося й намагаймося допомагати цим мамам», – заохотив проповідник, додаючи: «Отож, те, що молоко дає для тіла, Боже слово те саме робить з духом: Боже слово спричиняється до нашого зростання у вірі. І завдяки вірі ми стали відродженими у Бозі. Саме це і діється у Хрищеннні».

Святий апостол Іван у своєму посланні писав, що «Кожен, хто вірує, що Ісус є Христос, той походить від Бога». Саме в цій вірі охрищувані немовлята. Папа зауважив, що сьогодні – це віра батьків і хресних, віра Церкви, в якій найменші отримують Хрищення. «Але завтра, завдяки Божій благодаті, вона стане їхньою вірою, їхнім особистим “так” Ісусові Христові, Який дарує нам любов Отця».

«Як я сказав, – вів далі Святіший Отець, – це віра Церкви. І це дуже важливо. Хрещення включає нас у тіло Церкви, у святий Божий люд. І в цьому тілі, у цьому паломницькому людові, віра передається із покоління в покоління: віра Церкви. Це віра Марії, нашої Матері, віра святих Йосифа, Петра, Андрія, Івана, апостолів і мучеників, яка дійшла до нас через Хрищення». Наступник святого Петра порівняв це до передавання з рук у руки запаленої свічки, що відбувається також під час обряду Хрищення, коли запалюються малі свічки від великої пасхальної свічі, яка символізує воскреслого Христа, від якого «родини беруть світло віри, щоб передавати його своїм дітям». «І навчайте своїх дітей, – додав проповідник, – що неможливо бути християнином поза Церквою, неможливо іти за Ісусом Христом без Церкви, тому що Церква є Матірю, допомагаючи нам зростати у любові до Ісуса Христа».

Ще одним аспектом, на який звернув увагу Папа, є те, що у Хрищенні ми «освячені Святим Духом». Адже саме слово «християнин» означає «посвячений», як Ісус, помазаний Святим Духом. «Отож, дорогі батьки і хресні батьки, якщо хочете, щоби ваші діти стали справжніми християнами, допомагайте їм зростати “зануреними” у Святому Дусі, тобто, в Божій любові, у світлі Його слова», – сказав Наступник святого Петра, закликавши не забувати у своїх молитвах звертати думку до Святого Духа. Адже ми, зазвичай, молимося до Ісуса, в молитві «Отче наш» згадуємо Бога Отця, а до Святого Духа, іноді, молимося вкрай рідко.

У цьому контексті Святіший Отець запропонував батькам і родичам новоохрищених щодня молитися за дітей і з дітьми ось таку молитву: «Прийди, Духу Святий, наповни серця Своїх вірних та запали у них полум’я Своєї любові». «Коли так молитиметеся, – додав він, – відчуєте материнську присутність Пречистої Діви Марії. Вона вчить нас молитися до Святого Духа, жити згідно з Духом, як Ісус».