“Папа для України” реалізовує вже понад 60 проектів гуманітарної допомоги, – єпископ Ян Собіло
  • Втр, 25/04/2017 - 17:54

Єпископ Ян Собіло, Голова Технічного Комітету Ініціативи “Папа для України”, під час брифінгу у Слов’янську з нагоди відкриття Центру психологічної реабілітації дітей з поствоєнною травмою “Промир”,  розповів про деталі реалізації Акції на Сході України.

“Рівно рік тому, 24 квітня, відбулась загальноєвропейська збірка, оголошена Папою Франциском і призначена для України і подолання наслідків військових дій на територіях Донецької та Луганської областей. Ініціатором цієї допомоги є особисто Папа Франциск через Апостольську Нунціатуру (Посольство Святого Престолу) в Україні. На сьогоднішній день вже реалізується понад 60 різних проектів гуманітарної допомоги, які охоплюють різні сектори: медицину, продукти харчування, засоби гігієни та одяг, відновлення пошкодженого житла та допомога в утепленні житлових приміщень, які залишились без газу і опалення”, – зазначив Ян Собіло.

Як підкреслив Голови Комітету “Папа для України”, особливу увагу Папи Франциск приділяє допомозі дітям.

“Тому ідея Центру психологічної реабілітації дітей з поствоєнною травмою “Промир”, у відкритті якого ми беремо участь, є такою важливою. Цей проект – не лише сьогодення, але він відкриває для дітей України щасливе і безпечне майбутнє”.

“В рамках Акції “Папа для України ми співпрацюємо з різними організаціями. Серед них є і християнські парафії та фонди, як католицькі, так і православні, протестантські, а також з благодійні організації – регіональні, як “Промир” у Слов’янську, так і великі міжнародні, які охоплюють всю лінію розмежування”, – додав єпископ Собіло.

За попередніми результатами станом на квітень 2017 року, в рамках реалізації Акції “Папа для України” на діючі проекти було виділено близько 6 млн. євро, яких 30% витрачено на медикаменти та лікування, 35% – на продукти харчування, 25% – відновлення житла та опалення протягом зимового періоду та близько 10% – на одяг, взуття та засоби гігієни.

Окрім того, реалізуються адресні проекти допомоги дітям, а також сільськогосподарчі проекти, в яких жителям населених пунктів вздовж лінії розмежування виділено понад 6 тисяч наборів насіння та картоплі для сільськогосподарських робіт.

Підбиваючи проміжні підсумки надання гуманітарної допомоги постраждалим від військового конфлікту на Сході України, повідомляється про беніфіціарів допомоги, серед яких є близько 70 тисяч малозабезпечених, неповних та кризових сімей, з них 80 тисяч дітей та 50 тисяч пенсіонерів.

Ця інформація та цифри не є остаточними, оскільки Акція триватиме до кінця серня 2017 року.