Папа до Августиніянців босих: традиція – це гарантія майбутнього
  • Птн, 13/09/2019 - 09:26

Про дар життя і свідчення святого Августина, про важливість традиції та вщеплення у власному корінні й про місію Августиніянського Чину Папа Франциск, говорив приймаючи членів Генеральної Капітули Августиніянців босих.

«Святий Августин є тією постаттю, яка дозволяє відчути Божу привабливість, що притягає до Ісуса Христа, притягає до Божого слова. Він є гігантом християнського вчення, але Господь подарував йому також покликання та місію братерства», – мовив Святіший Отець, приймаючи у четвер, 12 вересня 2019 р. у Ватикані учасників Генеральної Капітули Августиніянців босих. «Насамперед, я хотів би сказати вам, що ціную у вас радість з приводу того, що ви є августиніянцями. “Щасливі служити Всевишньому в дусі покори”, – здавалось би, що це гасло францисканців, але, насправді, воно є євангельським», – додав він.

Постать святого Августина

Говорячи про Святого Августина, Глава Католицької Церкви зазначив, що цей великий святий не замикався в своєму горизонті розуму, що був дуже широким, але був відкритим до Божого люду й до братів, які поділяли з ним спільнотне життя. «Будучи священником та єпископом, він жив як монах, незважаючи на свої душпастирські обов’язки, а після своєї смерті залишив по собі багато чоловічих та жіночих монастирів», – вів далі Єпископ Риму.

Августиніянська монаша традиція

Августиніянці босі сягають своїм корінням власне тієї духовної спадщини, що бере початок від святого Августина. «Я закликаю вас любити і дедалі більше поглиблювати своє коріння, прямувати до джерел, намагаючись почерпнути із них, у молитві та спільнотному розпізнаванні, життєдайні соки для вашої присутності в сьогоденні Церкви та світу», – звернувся до присутніх Вселенський Архиєрей, додаючи, що дехто вважає, що для того, аби бути сучасними, необхідно відірватись від свого коріння, однак, це є крахом, самогубством, адже коріння, справжня традиція – це гарантія майбутнього.

Молитва та покаяння

Молитва та покаяння не перестають бути головними колонами, на яких опирається християнське свідчення; тобто, те свідчення, яке в певних контекстах прямує проти руху, але, супроводжене покорою та милосердною любов’ю, здатне промовляти до сердець багатьох чоловіків та жінок нашого часу. Далі Папа пригадав, що Вселенські Архієреї у різний час звертались до августиніянців із закликом бути відкритими та готовими до євангелізації, саме тому їхня чернеча спільнота прийняла апостольський вимір, який був характерним для їхнього святого засновника.

Характеристика «босі» та обіт покори

Далі Святіший Отець коротко зупинився над прикметою «босі». На його переконання, бути босими не означає не носити взуття, але, перш усього, мати «босу душу», що є євангельською вимогою. Ця прикмета вказує на євангельську вимогу убогості, відірваність від матеріальних багатств та довіри Божому Провидінню.

Як зазначив далі Папа Франциск, впродовж останнього року члени спільноти Августиніянців босих вирішили зосередити свою увагу на обіті покори, що є їхнім характерним четвертим чернечим обітом. Цей обіт є «ключем», що відчиняє серце Бога і серця людей. «Він, насамперед, відчиняє ваші серця, аби ви могли бути вірними своїй первинній харизмі, завжди  відчувати себе учнями-місіонерами, що готові на Божі заклики», – підкреслив Вселенський Архиєрей, наголошуючи на тому, що покора – це Господній дар.

Покликання до місії

На закінчення Глава Католицької Церкви з приємністю вказав на те, що члени чернечої спільноти Августиніянців босих завжди виявляли свою готовність до місії, про що свідчать місіонери-августиніянці, яких спогадують у ці дні. «І мені приємно бачити, що ви зберігаєте ці свідчення минулого немов щось цінне, аби відновити вашу готовність до місії в наш час, у тих формах, що їх вимагають від нас Другий Ватиканський собор та сучасні виклики», – мовив він.