Папа до банкірів: Чесні наміри і успіх не є взаємовиключними
  • Пон, 05/10/2020 - 18:05

Християнська думка не виступає проти прибутку, але проти прибутку будь-якою ціною, який поневолює людину, применшуючи її до рівня речей. Про це Папа Франциск нагадав керівництву та персоналові італійського інвестиційного банку «Cassa Depositi e Prestiti» (Ощадно-Кредитна Каса), приймаючи їх у понеділок, 5 жовтня 2020 р., в контексті відзначення 170-річчя фінансової установи.

Постійна актуальність викликів

Покликаючись на завдання, які були поставлені перед інституцією в період її реорганізації, коли країна потребувала постійних інвестицій, осучаснення, підтримки місцевих структур, професійної освіти й виробництва, Святіший Отець зауважив, що ці напрямні розвитку й сьогодні вимагають уваги. Вистачить згадати про виклики, породжені в соціальній ділянці триваючою пандемією, про занепад деяких форм виробництва, «що вимагають оновлення чи радикальної трансформації», зміни в ділянці купівлі-продажу, що несуть загрозу зосередження обміну й торгівлі в руках великих глобальних гравців за рахунок місцевих територіальних особливостей і діячів.

 

Християнство і прибуток

«Соціальна доктрина Церкви погоджується з баченням, згідно з яким більшість інвесторів очікують справедливого прибутку від зібраних прибутків, аби далі вкладати їх у фінансування ініціатив, що мають на меті соціальне сприяння та підтримку громади. Християнська думка не виступає з принципу проти перспективи прибутку, але, радше, є проти прибутку будь-якою ціною, прибутку, що забуває про людину, робить її рабом, применшує її до речі між речами, до змінної одиниці процесу, який вона ніяким чином не може контролювати, чи будь-яким чином протистояти», – мовив у цьому контексті Папа.

За його словами, ведення бізнесу завжди вимагає з боку всіх «чесної і прозорої поведінки, що не піддається корупції». У здійснюванні власної відповідальності завжди потрібно вміти розрізняти добро та зло. Бо «також і в сфері економіки та фінансів чесні наміри, прозорість і дбання про добрі результати є сумісними й ніколи не повинні відокремлюватися». Йдеться про те, щоби дотримуватися напрямних, які надують і підтримують людську особу та суспільство.

 

На користь реальної економіки

Звертаючись до представників однієї з найбільших банківських інституцій, що діють в Італії, Глава Католицької Церкви нагадав, що у своїй праці вони покликані з ретельною уважністю розвивати взаємини із різними структурами, що звертаються про допомогу й підтримку. «Така інституція як ваша може у конкретний спосіб давати свідчення солідарної чутливості, сприяючи перезапускові реальної економіки, як маховика розвитку людей, сімей і цілого суспільства», – сказав Папа, зазначаючи, що цим також можна супроводити поступ країни та служити спільному добру, чого він і бажає присутнім з нагоди річниці фінансової установи.