Папа до бенедектинок про гостинність, молитву та дбання про створіння
  • Пон, 10/09/2018 - 10:09

«Іконою Церкви-Матері та Матері Божої» Святіший Отець назвав черниць-бенедиктинок. Приймаючи їх на аудієнції у Ватикані, він звернув особливу увагу на актуальність харизми гостинності

У суботу, 8 вересня 2018 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасниць симпозіуму Міжнародного союзу бенедиктинок. Звертаючись до черниць Папа Франциск, закликав їх застановитися над темою їхнього симпозіуму, взятого із Статуту святого Венедикта: «Приймайте усіх як Христа». Коментуючи цей заклик засновника бенедиктинців, Його Святість вказав на їхнє особливе покликання до гостинності, до якої закликає також Христос у Євангелії від Матея: «Чужинцем був, і ви прийняли мене».

Папа зазначив, що допомагаючи потребуючим, бенедиктинки дарують «цінний скарб свідчення» усім тим, хто прагне жити співчуттям, милосердям і гостинністю Христа. «Впродовж століть, – додав він, – бенедиктинські монастирі відомі як місця прийняття, молитви і щедрої гостинності. Нехай роздуми над цією темою і обмін досвідом допоможе вам відкрити різні способи для продовжування у ваших монастирях виконання цієї найголовнішої євангельської справи».

“Ora et labora”

Пригадуючи відомий заклик св. Венедикта “Ora et labora” (Молись і працюй), Святіший Отець підкреслив, що через щоденну участь у Святій Месі та в Літургії Годин черниці перебувають «у серці церковного життя». «Кожного дня ваша молитва збагачує, так би мовити, дихання Церкви», – пояснив він, додаючи, що Бог завжди вислуховує молитви, що випливають із покірного і співчутливого серця.

Жіноча турбота про створіння

Папа Франциск склав сестрам-бенедектинкам особливу вдячність за турботу про створіння. «Як жінки, ви в особливий спосіб відчуваєте і цінуєте красу та гармонію створіння. Ваші монастирі часто розташовані в місцях надзвичайної краси, куди люди приїжджають, щоб молитися, віднайти тишу і споглядати чудеса сотвореного світу», – підкреслив він, закликавши черниць і надалі виконувати це служіння, аби люди могли славити Боже створіння.

Життя у спільноті – свідчення милосердя

Наступник святого Петра також звернув увагу на спільнотне життя, яке, за його словами, свідчить про важливість любові та взаємопошани. «Ви походите з різних місць, – зазначив він, – маєте різний досвід і відрізняєтеся одна від одної, тому взаємне прийняття – це перше свідчення, яке ви даєте у світі, якому важко дається жити цією цінністю».

Ікони Матері Церкви і Божої Матері

На завершення, звертаючись до черниць, Святіший Отець наголосив, що своїм жіночим свідченням доброти, віри і щедрості, вони привносять у життя Церкви цінний дар. «Ви є іконами Церкви і Матері Божої, – наголосив він. – Не забувайте про це. Хто бачить вас, бачить Матір Церкву і Пречисту Діву Марію, Матір Христа». Папа попросив сестер молитися за нього і уділив їм, їхнім спільнотам та всім тим, кому вони допомагають, Апостольське благословення.

З історії Міжнародного союзу бенедиктинок

Історія Міжнародного союзу бенедиктинок сягає кінця ХІХ ст., коли Папа Лев XIII затвердив створення Конфедерації Бенедиктинців – союз бенедектинських згромаджень, кожне з яких утримує власну автономію. Мета створення Конфедерації полягала в тому, щоб зміцнити міжнародні зв’язки між чоловічими бенедиктинськими монастирями, сприяти збереженню спільної традиції західного монашества і підготовляти монахів до служіння в Церкві ХХ століття завдяки ґрунтовній освіті.

Поступово, жіночі монастирі й згромадження отримали асоціативне членство у Конфедерації. У листопаді 2001 року було прийнято назву Міжнародний союз бенедиктинок (лат. Communio Internationalis Benedictinarum, CIB), який об’єднав усі жіночі монастирі бенедиктинок у світі під проводом Абата-Пріора.