Папа до біблістів: діалог з Господом необхідний для розуміння Слова Божого
  • Птн, 12/09/2014 - 23:12

12 вересня 2014 Папа Франциск зустрівся з членами Італійської біблійної асоціації, з нагоди закінчення сорок третього Національного біблійного тижня. Цим заходом вони розпочали святкування 50-річчя догматичної конституції про Божественне Одкровення "Dei Verbum", прийнятої під час II Ватиканського Собору, 18 листопада 1965 Папа закликав бути "вдячними за одкровення, подаровані Собором, що стосуються доступності Священного Писання". "Християнин, стурбований суперечливими культурними провокаціями, вимагає їх сьогодні більш ніж коли-небудь ", - сказав він і додав, що віра, "щоб не згаснути, завжди повинна насичуватися Словом Божим".

Святіший Отець відзначив важливість біблійної екзегези для Народу Божого. "Біблійна екзегеза набуває в Церкві та світі невід'ємного значення. Щоб говорити до людей, ще з часів Старого Завіту, Бог використав всі можливості людської мови, але в той же час повинен був підпорядкувати своє слово всім обумовленостям цієї мови. Справжня повага до натхненного Писання потребує докладання необхідних зусиль для того, щоб його сенс був добре зрозумілий", а це завдання довірено екзегетам, нагадав Франциск слова одного з документів Папської Біблійної комісії.

Також і св. Іван Павло II стверджував, що католицька екзегетика повинна "допомагати християнському народу якомога ясніше розуміти слово Боже в цих текстах". Це може статися, коли сам екзегет здатний побачити в них слово Боже, що, в свою чергу, можливо, якщо його духовне життя багате діалогом з Господом. Від екзегетів, за словами Святішого Отця, вимагається наукова компетенція, але "насамперед віра, отримана і розділена з усім віруючим народом, який у своїй повноті не може помилятися".

Ще раз цитуючи св. Івана Павла II Папа порадив: «Для досягнення по-справжньому гідної інтерпретації слів, натхнених Святим Духом, ми самі повинні керуватися Святим Духом, а для цього необхідно молитися, молитися багато, просити про любов - тільки вона може зробити здатними розуміти мову Бога, який є любов'ю". Франциск закликав біблістів розглянути приклад Діви Марії, яка вчить повністю приймати Боже слово, не тільки через інтелектуальний пошук, але через усе життя.