Папа до церковної Спільноти Каподарко: тільки визнаючи права найслабших, суспільство може вважатись справедливим
  • Пон, 27/02/2017 - 13:37

«Якість життя суспільства головним чином вимірюється здатністю включати найслабших та нужденних, дійсно шануючи їхню людську гідність», – наголосив Папа Франциск, приймаючи  у суботу 25 лютого 2600 представників Спільноти Каподарко, яка опікується найуразливішими членами суспільства.

«Хочу подякувати вам за свідчення, яке ви даєте суспільству, допомагаючи йому дедалі краще відкривати гідність усіх людей, починаючи від найостанніших, які перебувають у найважчих ситуаціях», – сказав Святіший Отець до цієї церковної спільноти, яка у грудні минулого року відзначила своє 50-річчя.

«Comunità di Capodarco» була заснована на Різдво 1966 року в місцевості Каподарко ді Фермо в італійському регіоні Марке молодим священиком Франко Монтерубіанезі. Її першими членами стали 13 неповносправних осіб. Тепер вона діє в 14 містах та 11 регіонах Італії та здійснює проекти для допомоги найбіднішим на Балканах, в Африці та Південній Америці.

Члени Спільноти Каподарко виходять назустріч потребам найменш захищених людей, дбаючи про осіб з обмеженими можливостями та узалежненнями, про неповноправних, осіб з різними фізичними й психічними розладами та душевними ранами.

Папа Франциск наголосив на необхідності такого служіння, що допомагає їм у реалізації своїх можливостей у різних вимірах та даючи їм можливість брати участь у громадському житті. «Тільки визнаючи права найслабших, суспільство може розглядатись на основі рівності та справедливості. Суспільство, яке приймає тільки людей з повною функціональністю, автономією та незалежністю, не було б гідне людини», – зауважив Його Святість.

Папа підкреслив, що люди з обмеженими можливостями можуть зробити цінний внесок у суспільство, зміцюючи прості й братерські стосунки між людьми.