Папа до черниць: будьте свідками життя віри
  • Птн, 20/01/2023 - 17:47
Зустрічаючись з членами Згромадження Сестер соціального служіння, Святіший Отець закликав їх до вірності своєму покликанню бути свідками постійних істин в мінливому соціальному контексті.

20 січня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Згромадження Сестер соціального служіння, які відзначають сторіччя від свого заснування. У своєму слові, врученому в письмовій формі, Святіший Отець відзначив цінність Згромадження, яке покликане давати свідчення життя, узгодженого з вимогами віри в обставинах сьогодення.

Віра, яка характеризує життя

Папа Франциск, згадуючи про засновницю Згромадження Маргіт Шлахту, виокремив її слідування соціальному вченню Церкви, яке причинилося до того, що харизма, запропонована нею 100 років тому, змогла адаптуватися до різних політичних та соціальних обставин аж до наших днів. «Я був здивований тим фактом, що, навіть будучи богопосвяченою особою, ваша засновниця зберігала настільки активну політичну пильність. Її ствердження під час Голокосту про те, що приписи віри зобов’язують черниць захищати євреїв, ризикуючи власним життям, вражає», – поділився Святіший Отець.

Папа Франциск вказав на свідчення життя, узгодженого з християнською вірою. «Це правда, яку нам не є легко визнати: багато мучеників померли за свою віру не з огляду на заборону простої свободи поклонятися своєму Богові, а через послідовність життя, якої від них вимагала ця віра, і як наслідок, задля захисту свободи, справедливості та істини», – зауважив Святіший Отець. Він виокремив у цьому контексті мученицьку смерть святого Івана Хрестителя. «Пророк помер за те, що докоряв тирану, який не жив за божественним законом, за те, що він закликав людей зректися цієї злобної системи, яка віддаляла їх від Божої волі, і в цьому він був свідком – мучеником Істини з великої літери», – зазначив Папа.

Бути вірними свідками

Вказуючи на ідентичність Згромадження Сестер соціального служіння, Святіший Отець закликав членів цієї богопосвяченої спільноти бути вірними своєму покликанню. «Ті обставини на початку минулого століття, з соціальними змінами, які проклали шлях до світових війн, були вирішальними моментами, коли Бог заохотив до народження вашого Товариства. Схожими є й сьогоднішні часи. І сьогодні, як і тоді, заклик бути свідками продовжує бути актуальним», – зазначив Папа.