Папа до черниць з «Talitha Kum»: авангард Церкви в протидії торгівлі людьми
  • Чтв, 26/09/2019 - 17:27

Святіший Отець подякував черницям, які протидіють торгівлі людьми та допомагають жертвам цього ганебного явища, наголошуючи на тому, що розмах цього лиха вимагає гармонійної співпраці різних церковних дійсностей.

«Борячись проти торгівлі людьми, чернечі згромадження зразково виконують своє завдання харизматичного оживлення місцевих Церков», – сказав Папа Франциск, приймаючи у четвер, 26 вересня 2019 р., учасниць першої пленарної зустрічі мережі «Talitha Kum», що згуртовує 2000 черниць в усьому світі, які протидіють торгівлі людьми, надають допомогу жертвам цього явища, дбаючи про їхню ресоціалізацію. Пленарна асамблея відбувається в 10 річницю офіційного заснування мережі.

Трудитися разом
«Кількісні показники вашого служіння є промовистими: дві тисячі учасниць, понад 15 тисяч жертв, що отримали допомогу, понад 200 тисяч людей, охоплених програмами запобігання та посилення чутливості», – сказав Глава Католицької Церкви, дякуючи сестрам за «важливу справу», яку вони здійснюють у «настільки складній і трагічній сфері».

«Ви обрали виходити на передову. Тому заслуговують на визнання численні згромадження, які трудилися й трудяться як “авангард” місіонерської діяльності Церкви проти лиха торгівлі людьми. Окремим прикладом є праця разом. Це приклад для всієї Церкви, також і для нас, чоловіків: священиків і єпископів», – додав Папа.

Два ключові фактори

Святіший Отець звернув увагу на те, що ця перша асамблея, покликана оцінити пройдений шлях і накреслити пріоритети на наступне п’ятиріччя, під час робочих сесій розглядала два ключові питання, пов’язані з торгівлею людьми. З одного боку, йдеться про ще досі існуючі відмінності в становищі жінок у світі, породжені суспільно-культурними факторами, а з іншого – про загрози з боку неолібералізму, що несе загрозу притуплення відповідальності з боку держави.

«Йдеться, без сумніву, про складні й нагальні виклики, що вимагають адекватних і дієвих відповідей», – сказав Папа, нагадавши також про ті виклики, на які вказують «Душпастирські напрямні щодо торгівлі людьми», приготовані та оприлюднені Відділом в справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові.

 

 

Запрошення до чинів і згромаджень

Глава Католицької Церкви звернувся із словами підбадьорення до всіх жіночих інститутів богопосвяченого життя, які надали і підтримали своїх сестер в цьому служінні боротьби проти торгівлі людьми й допомоги постраждалим. Заохочуючи й надалі залишатися витривалими в цьому, він також звернувся із закликом «до інших чернечих згромаджень, жіночих і чоловічих, щоб вони приєдналися до цієї місіонерської справи», а також побажав, аби «помножувалися фундації та доброчинці», що підтримуватимуть цю діяльність.

Щодо запрошення, зверненого до чинів і згромаджень, Святіший Отець зауважив, що хтось може заперечити, мовляв, «маємо різні проблеми, які слід вирішити, тож не можемо…». «Скажіть їм, – мовив він, – що Папа казав, що “внутрішні” проблеми вирішуються, виходячи на вулицю, вдихаючи свіже повітря».

У Церкві та з Церквою

Далі Наступник святого Петра зазначив, що «беручи до уваги розмах торгівлі людьми», необхідно поширювати «гармонійні зусилля з боку різних церковних дійсностей». Йдеться про те, щоб місцеві ієрархи залучали до укладення програм і до душпастирської діяльності чернечі інституції та католицькі організації.

«Борячись проти торгівлі людьми, чернечі згромадження зразково виконують своє завдання харизматичного оживлення місцевих Церков. Ваша інтуїція та душпастирські ініціативи накреслили шлях нагальної та ефективної церковної відповіді», – сказав Папа, наголошуючи, водночас, що «шлях богопосвяченого життя – це шлях церковного залучення», бо «поза Церквою чи паралельно з Церквою» справи не діють.