Папа до Чину дів: Будьте жінками милосердя, знавцями людства
  • Втр, 02/06/2020 - 16:36

У посланні з нагоди 50-річчя відновлення Ordo virginum Святіший Отець закликає посвячених жінок давати свідчення євангельської любові в тому середовищі, в якому живуть, розпізнаючи матеріальну і духовну бідність інших і допомагаючи тим, хто найбільш уразливий та беззахисний.

“Ваше покликання виявляє невичерпне й багатогранне багатство дарів Духа Воскреслого Христа, що вчиняє все новим (Одкр. 21, 5). Одночасно, воно є знаком надії: також і сьогодні вірність Отця вливає в серця деяких жінок бажання посвятитися Господеві у дівоцтві, живучи у своєму звичайному соціальному та культурному середовищі, вкорінені у конкретну місцеву Церкву, зберігаючи форму життя, що є давньою і, одночасно, новою.”

– цими словами Папа Франциск звертається до жінок, що належать до Ordo virginum (Чину дів), у своєму посланні з нагоди 50-річчя його відновлення, здійсненого 1970 року святим Папою Павлом VI. Від 28 до 31 травня 2020 р., у Римі повинна була відбутися Міжнародна зустріч, яку перенесли внаслідок санітарних заходів безпеки, пов’язаних з пандемією коронавірусу. 

Образ Церкви, Христової Нареченої

Святіший Отець закликає представниць Чину дів «не гасити пророцтва свого покликання», нагадуючи їм, що вони покликані до того, аби в їхньому житті засяяло обличчя Церкви, Христової Нареченої, яка є непорочною, бо, незважаючи на те, що вона складається з грішників, її віра залишається недоторканою і вона дає життя новому людству. Папа підкреслює, що вони покликані свідчити про те, «що Бог у своєму Сині першим полюбив нас, що Його любов призначена для всіх і має силу перетворити грішників на святих». 

Любити всіх, а особливо, бідних

Наступник святого Петра нагадує, що в Обряді посвячення жінок до Ordo virginum звучить заклик: «Любіть усіх, а особливо, бідних». Він підкреслює, що їхнє посвячення Богові не означає, що вони повинні бути відчуженими від середовища, в якому живуть і в якому покликані давати свідчення євангельської любові, розпізнаючи матеріальну і духовну бідність інших, допомагаючи тим, хто найбільш уразливий та беззахисний, тим, хто страждає від фізичних і психічних недуг, малолітнім і людям похилого віку, тим, хто ризикує бути відкинутим, немов сміття. «Будьте жінками милосердя, знавцями людства. Жінками, що вірять “в революційну силу ніжності та любові” (Апостольське напоумлення Evangelii gaudium, 288)», – закликає Святіший Отець, наголошуючи, що пандемія спонукає усунути нерівність й вилікувати несправедливість, яка підриває здоров'я всього людства. 

Мудрість та милосердя

Під час молитви посвячення до Ordo virginum звучить прохання до Святого Духа про те, аби посвячені дівиці жили в «чистій свободі» (лат. casta libertas), яказа словами Вселенського Архиєрея, повинна характеризувати їхні стосунки з іншими. Він закликає їх бути здатними на парезію, тобто вільно й правдиво висловлювати свої думки, але, одночасно, уникати пустої балаканини та пліток. «Для того, аби протистояти зарозумілості та запобігти зловживанням владою, плекайте мудрість, винахідливість та авторитетність милосердя», – закликав на завершення Папа.