Папа до Цивільної Оборони Італії: захист життя починається із запобіганя
  • Нед, 23/12/2018 - 11:20

В промові до представників Національної Служби Цивільної Оборони Італії Папа Франциск пригадав жертви природних катаклізмів та вказав на важливість запобігання надзвичайним ситуаціям.

В суботу, 22 грудня 2018 р., зранку, в залі Павла VI у Ватикані Папа Франциск прийняв на аудієнції понад 6 тисяч представників Національної Служби Цивільної Оборони Італії.

Пам'ять про жертви природних катаклізмів та рятувальників

Звертаючись до представників Служби, до якої входять такі оперативні структури, як поліція, збройні сили, пожежна служба, волонтерські організації та наукові товариства, Святіший Отець закликав, насамперед, згадати усіх тих, які цього року стали жертвами природних катаклізмів, а також рятувальників, які загинули, рятуючи життя інших.

Захист життя починається з передбачення і запобігання

Наступник святого Петра зазначив, що Італія – це країна, яка, з одного боку позначена багатою історичною й культурною спадщиною, але, з іншого боку, на півострові часто відбуваються природні лиха. Завдяки науці й технології вдається вивчити та передбачити багато природних явищ, але не завжди вдається втілити ці знання у запобіжні заходи, що могли б значно знизити втрату людських життів і матеріальні збитки. Тому Служба Цивільної Оборони Італії усвідомлює, що захист людського життя і території країни не здійснюється тільки під час надзвичайних ситуацій, але, насамперед, через діяльність, спрямовану на передбачення і запобігання.

Виховання – основна місія цивільної оборони

Папа Франциск зазначив, що основна місія цивільної оборони полягає в тому, аби в спокійний час навчати людей, допомагаючи їм пізнавати місцевість, в якій вони проживають, і таким чином, вчитися уникати поведінки, що ставить під ризик себе та інших. Саме тому, за словами Святішого Отця, настільки важливими є ініціативи, що проводяться в школах серед дітей, що потім стануть громадянами і волонтерами. Він закликав молодь долучатися до захисту природи і поширювати цінності спільного добра.

Спільні рішення, долаючи індивідуалізми

Папа також нагадав, що Цивільна Оборона, яка часто виконує служіння також поза межами національних кордонів, ґрунтується на принципі субсидіарності, і тому вона може стати прикладом спільного прийняття і втілення рішень, що базується на подоланні індивідуалізму задля швидкої відповіді на потреби населення.

На завершення Святіший Отець побажав присутнім святкувати Різдво з радістю і миром у серці і уділив їм своє Апостольське благословення.