Папа до делегації з Константинополя: наша мета – повна єдність
  • Суб, 29/06/2019 - 12:16

Також і цього року з нагоди урочистості святих Петра ійПавла до Ватикану прибула делегація Константинопольського Вселенського Патріархату, яку очолює архиєпископ Тельміський Йов, Співголова Змішаної Комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами. 28 червня їх прийняв Папа Франциск

«Як Єпископ Риму, я бажав би ще раз наголосити, що для нас, католиків, мета діалогу полягає в повній єдності в дозволених відмінностях, а не уніфікуюче вирівнювання, ні тим більше поглинання», – наголосив Папа Франциск, приймаючи в п’ятницю, 28 червня 2019 р., офіційну делегацію Константинопольського православного патріархату, яка прибула до Риму для участі в святкуваннях урочистості святих Апостолів Петра і Павла, що припадає на 29 червня. Цього року її очолює  архиєпископ Тельміський Йов, представник Константинопольського Патріархату при Всесвітній Раді Церков, Співголова Змішаної Комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами.

Пригадаємо, що в свою чергу ватиканська делегація також щороку бере участь в святкуваннях у Стамбулі пам’яті святого Апостола Андрія, покровителя Константинопольського патріархату.

Нагода відновити братню любов

Святіший Отець зазначив, що урочистість святих Петра і Павла – це можливість відновити любов, яка породжує єдність. «Водночас це свято пригадує апостольську відвагу звіщати, яке означає також обов'язок відповідати на нові виклики сучасності. Це також є вірністю Євангелію», – сказав Папа Франциск.

Він вказав на ряд напрямків співпраці між Святим Престолом та Константинопольським Патріархатом, як дбання про довкілля, боротьба проти сучасних форм рабства, турбота про мігрантів і біженців та сприяння мирові на всіх рівнях.

Справжня єдність – це симфонія багатьох голосів любові

Святіший Отець звернувся до своїх недавніх Апостольських візитів до Болгарії та Румунії, а також зустрічей з Патріархом Вартоломеєм та іншими Главами Церков, та підкреслив велике духовне багатство православ’я.

«Я дедалі більше переконуюся, що відновлення повної єдності між католиками й православними відбудеться через пошану специфічнмих особливостей та гармонійне співіснування в законних формах різноманітності. Крім того, Святий Дух творчо пробуджує різноманіття дарів, гармонізує їх і веде до справжньої єдності, яка не є однорідністю, а симфонією багатьох голосів милосердної любові».

Вселенський Архиєрей закликав, щоб під час спільних зустрічей взаємно ділитись корінням, наново відкривати добро, яке Господь посіяв і розвиває в кожній з Церков, ділитися цим добром, вчитися один від одного й допомагати одні одним, не боятися діалогу та конкретної співпраці.

Зростати в пізнанні та взаємній любові

«Скандал поділів, які ще не повністю зцілені, може бути усунений тільки Божою благодаттю, коли ми прямуємо разом, супроводжуючи молитвою кроки одні одних, одностайно звіщаючи Євангеліє, служачи потребуючим, ведучи діалог в істині, не дозволяючи, щоб нас обумовлювали упередження минулого. Таким чином, у цій щирій прозорості, яку любить Господь, ми зустрінемось і зуміємо краще оцінити нашу ідентичність. Ми будемо зростати в пізнанні та взаємній любові. Відчуємо, що, незважаючи на всі наші відмінності, насправді існує набагато більше того, що нас об’єднує й спонукає разом прямувати вперед», – сказав Папа Франциск до делегації Константинольського Патріархату.