Папа до FAO: Не марнуймо хліб убогих!
  • Чтв, 17/10/2019 - 12:03

З нагоди Всесвітнього дня продовольства Папа Франциск надіслав послання до Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН, наголошуючи на важливості повернення до простоти й поміркованості.

«Це жорстоко, несправедливо та парадоксально»: так Папа Франциск охарактеризував ситуацію сьогодення, коли існує достатня кількість їжі для всіх, але не всі мають до неї доступ, в той час як у деяких частинах світу продовольство марнується чи використовується на інші цілі. Про це читаємо у посланні, яке Глава Католицької Церкви надіслав на ім’я Генерального Директора Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН (FAO) з нагоди Всесвітнього дня продовольства, що відзначається 16 жовтня. За його словами, це відзначання щороку стає відлунням «волання численних наших братів і сестер, які досі страждають від трагедії голоду й недоїдання».

Засіб для існування чи особистого знищення?

Святіший Отець звертає увагу на те, що сьогодні спостерігаємо, як їжа, подекуди, перестає бути засобом існування, перетворюючись у «канал особистого знищення»: перед обличчям 810 мільйонів голодуючих, рівня 700 мільйонів досяг показник кількості людей, які страждають від надмірної ваги, ставши «жертвами помилкових харчових звичок». І це стосується не лише економічно розвинутих країн, але й тих з низьким рівнем прибутку, де й далі «їдять мало і погано, копіюючи продовольчі моделі розвинутих регіонів».

«Отож, необхідне навернення в нашій поведінці, й харчування є важливою відправною точкою. Ми живемо завдяки плодам створеного світу, і їх не можна применшувати лише до простого предмету для використання й володіння. З огляду на це, харчові розлади можна перемогти, розвиваючи стилі життя, натхнені баченням вдячності за все те, що нам дане, шукаючи стриманості, поміркованості, абстиненції, самовладання та солідарності», – пише Папа, додаючи, що йдеться про повернення до простоти й скромності, до переживання кожної хвилини життя в дусі уважності до потреб інших людей.

Роль сім’ї

Для засвоєння такого стилю життя, за словами Папи Франциска, провідну роль відіграє сім’я. Саме в родинному середовищі, завдяки «жіночій і материнській» чутливості вчимося «втішатися плодами землі, не зловживаючи ними» та відкриваємо «найкращі засоби для поширення стилів життя, що шанують особисте й колективне благо».

Взаємозв’язок між країнами

Водночас, як зазначає Глава Католицької Церкви, взаємозв’язок між країнами може допомогти «відкласти вбік часткові інтереси» на користь сприяння довірі й дружбі між народами, аби не забувати, що також сьогодні існують ті, які харчуються в «мало корисний спосіб».

«Це жорстоко, несправедливо й парадоксально, що станом на сьогодні існує достатньо їжі для всіх, та, однак, не всі мають до неї доступ, або ж існують регіони світу, де їжа марнується, викидається, споживається надмірно чи призначається на інші непродовольчі цілі», – пише Папа, додаючи, що «боротьба з голодом і недоїданням не завершиться доти, доки переважатиме виключно логіка ринку та шукатиметься виключно прибутку за будь-яку ціну, зводячи їжу до чисто торгівельного товару, підпорядкованого фінансовим спекуляціям, позбавляючи її культурної, суспільної та глибоко символічної цінності».

Хліб убогих…

За словами Святішого Отця, першою турботою повинна бути людина. «Якщо людська особа займе належне їй місце, тоді операції гуманітарної допомоги та програми розвитку матимуть більший вплив і приноситимуть очікувані результати», – стверджує Папа, наголосивши: «Не маємо права забувати: те, що ми нагромаджуємо та марнуємо – це хліб убогих».