Папа до Форуму в Давосі: людина повинна бути в центрі розвитку
  • Втр, 23/01/2018 - 19:52

Папа Франциск надіслав послання на ім’я Виконавчого Голови Всесвітнього економічного форуму Клауса Шваба з нагоди відкриття щорічної зустрічі цієї міжнародної неурядової організації, що проходить у швейцарському місті Давос від 23 до 26 січня 2018 р на тему «Творити спільне майбутнє в роздробленому світі». Послання зачитав кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини.

Святіший Отець насамперед подякував «за запрошення взяти участь у Всесвітньому економічному форумі 2018 та за бажання включити перспективи Католицької Церкви та Святого Престолу на зустріч в Давосі». Папа висловив сподівання, що тема цьогорічної зустрічі, яку він вважає дуже актуальною, допоможе знайти «краще підґрунтя для створення інклюзивного, справедливого і підтримуючого суспільства, здатного відновити гідність тих, хто живе з великою невизначеністю і не може мріяти про кращий світ».

Далі Папа звернув увагу на небезпеки зростання розриву між державами й інституціями. Він зазначив також, що також новітні технології перетворюють економічні моделі та глобалізований світ, який під впливом приватних інтересів та прагнення до прибутку за будь-яку ціну, призводять до дедалі більшої фрагментації та індивідуалізму. «Постійна фінансова нестабільність, – читаємо далі в посланні, – породила нові й серйозні проблеми, з якими стикаються уряди, такі, як зростання безробіття, збільшення різних форм бідності, збільшення соціально-економічного розриву та нових форм рабства, причиною яких є часто конфлікти, міграція та різні соціальні проблеми». Цитуючи власне Послання до Європейського парламенту від 2014 р., Святіший Отець зазначив, що, на жаль, технічні та економічні питання переважають у політичних дебатах, що шкодить справжній турботі про людей. «Чоловіки та жінки, – підкреслив він, – ризикують бути зведені до простих гвинтиків у машині, що розглядає їх як споживчі ресурси для експлуатації, внаслідок чого – і це трагічно очевидно – коли людське життя перестає бути корисним для цієї машини, його відкидають без жодного вагання».

В цьому контексті Його Святість наголосив на необхідності захищати людську гідність через «надання всім людям реальних можливостей для цілісного людського розвитку та здійснення економічної політики, яка сприяє сім'ї». «Економічна свобода не повинна переважати над практичною свободою людини та його правами, – вів далі Папа , – і ринок не повинен бути абсолютним, а дотримуватися вимог справедливості. Отже, економічні моделі повинні дотримуватися етики сталого й інтегрованого розвитку, що ґрунтується на цінностях, що ставлять в центрі людину та її права».

Святіший Отець зауважив також, що тільки завдяки твердій рішучості з боку всіх економічних діячів, можемо сподіватися на те, що доля нашого світу отримає новий напрямок. Штучний інтелект, робототехніка та інші технологічні інновації повинні бути використані в такий спосіб, аби вони сприяли служінню людству та захистові нашого спільного дому, а не навпаки.

«Ми не можемо мовчати перед обличчям страждання мільйонів людей, гідність яких зранена, і не можемо далі прямувати вперед, ніби не існує причин поширення бідності та несправедливості. Моральний обов’язок і відповідальність кожного полягає в тому, щоб створювати належні умови, аби кожна людина жила гідно», – наголосив Святіший Отець. – Підприємницький світ, відкидаючи культуру суспільного виключення та менталітет байдужості, має величезний потенціал для істотних змін шляхом підвищення якості продуктивності, створення нових робочих місць, дотримування трудового законодавства, боротьби з державною та приватною корупцією та сприяння соціальній справедливості, а також із справедливим та рівноправним розподілом прибутку».

На завершення Папа закликав учасників Всесвітнього економічного форуму приймати мудрі та сміливі рішення, «які будуть вирішальними для формування майбутнього та завтрашнього світу».