Папа до хворих: Не соромтеся того, що ви є цінним скарбом Церкви
  • Суб, 13/05/2017 - 17:38

Свята Меса, яку Папа Франциск очолив 13 травня 2017 р. у Фатімському сактуарії, завершилася адорацією Найсвятіших Тайн та окремим благословенням хворих. До сектору, призначеного для них Глава Католицької Церкви особисто прийшов з Євхаристійним Ісусом та звернувся з окремим привітанням, наголошуючи на тому, що Ісус добре знає, що таке страждання і біль, адже «випереджує нас», коли проходимо через хрест.

У цьому контексті Святіший Отець згадав про подію з життя святого Петра: коли його було вкинуто до в’язниці, вся Церква молилася за нього. «І Господь утішив його. В цьому й полягає таїнство Церкви: Церква просить Господа втішити пригноблених, таких, як ви, і Він приносить вам відраду, навіть якщо й приховано, втішає в глибині серця, втішає кріпостю», – сказав він, а тоді звернувся до паломників:

«Маємо перед собою Ісуса, прихованого, але присутнього у Пресвятій Євхаристії, як також маємо прихованого, але присутнього Ісуса в ранах наших хворих і страждаючих братів і сестер. На престолі ми поклоняємося Ісусовому Тілу, а в цих братах і сестрах зустрічаємо Ісусові рани. Християнин поклоняється Ісусові, християнин шукає Ісуса, християнин уміє розпізнавати Ісусові рани».

За словами Святішого Отця, Богородиця сьогодні запитує, як сто років тому на цьому місці запитувала трьох пастушків: «Чи хочете пожертвувати себе Богові?». Їхня відповідь: «Так, хочемо», дає нам можливість «зрозуміти й наслідувати їхнє життя».

«Дорогі хворі, – сказав Папа, – живіть своє життя, як дар, і скажіть Богородиці, як ті пастушки, що від щирого серця хочете пожертвувати себе Богові. Не вважайте себе лише адресатами харитативної солідарності, але почувайтеся повноправними учасниками життя та місії Церкви. Ваша присутність є мовчазною, але красномовнішою від багатьох слів, ваша молитва і щоденна жертва ваших страждань в єдності з розіп’ятим Ісусом задля спасіння світу, ваше терпеливе і, навіть, радісне прийняття свого стану є духовним ресурсом, багатством кожної християнської спільноти. Не соромтеся того, що ви є цінним скарбом Церкви».