Папа до єпископів Руанди з нагоди 20-річчя після геноциду: Церква прагне заліковувати рани
  • Птн, 04/04/2014 - 15:54

Церква піклується про відновлення примиреного суспільства в Руанді, – з такими словами Папа Франциск звернувся на приватній аудієнції у Ватикані до єпископів Руанди тими днями, коли світ згадує 20-річчя геноциду понад мільйона осіб у цій африканській країні.

Заліковувати рани і страждання завжди дуже важко. Святіший Отець поділяє біль народу Руанди і запевняє про молитовну підтримку всіх, хто страждає, «незалежно від релігійної та етнічної приналежності чи політичного вибору». За двадцять років після тих трагічних подій «справа примирення і зцілення ран, безумовно, є пріоритетом для помісної Церкви». Папа Франциск закликав єпископів «не опускати рук у цьому починанні», що вони вже неодноразово підтверджували багатьма ініціативами. «Прощення образ і справжнє примирення, – наголосив Папа, – може здатися неможливим з людського погляду, проте воно є даром, який можна отримати від Христа через життя у вірі та молитві. Такий шлях не є близьким: він вимагає терплячості, взаємоповаги та діалогу».

 «Церква прагне відродження примиреного суспільства в Руанді», – зазначив Святіший Отець і закликав єпископів «з усією рішучістю йти вперед, щоб свідчити про істину Євангелія з динамізмом віри і християнської надії». Тільки коли ми єдині в любові, наше звіщення Євангелія може торкнутися людських сердець і дарувати їм глибоке навернення.

Тому дуже важливо, щоб, долаючи упередження та етнічні розбіжності, помісна Церква звіщала єдиним голосом, свідчила про свою цілісність і підтверджувала спілкування з Вселенською Церквою і з Наступником Святого Петра. У такій перспективі «національного примирення, – наголосив Папа Франциск, – необхідно також зміцнювати довірливі зв'язки між Церквою і державою», беручи до уваги піввікові дипломатичні відносини між Руандою і Святим Престолом.

Конструктивний і справжній діалог з владою, зазначив Папа, «може лише сприяти спільній справі примирення суспільства та його реконструкції на цінностях людської гідності, справедливості та миру. Будьте Церквою «в русі», яка вміє брати на себе ініціативу».

Далі у своєму виступі Святіший Отець зробив акцент на важливості виховання молоді, ролі мирян у непростій справі євангелізації та на освіті священиків. Папа звернувся зі словами підтримки до монаших установ, які присвячують своє служіння людям, постраждалим під час війни як тілом, так і душею. Особливу увагу Папа Франциск звернув на сиріт, хворих і літніх людей, а також на мирян, які активно беруть участь у церковному житті та благодійній діяльності, – роблячи акцент на їхньому духовному, людському та інтелектуальному розвитку.

 «Виховання молоді, – зазначив Святіший Отець, – це ключ до майбутнього в країні, де населення стрімко оновлюється».

Особливою турботою помісна Церква в Руанді повинна охопити сім'ї, які зараз перебувають під загрозою процесу секуляризації.

На закінчення своєї промови Папа Франциск висловив теплу подяку всім священикам Руанди, закликаючи єпископів перебувати в служінні поряд з ними. Святіший Отець висловив свою близькість до всіх жителів країни, ввіряючи їх особливій милості Пресвятої Богородиці Кібехо.

За матеріалами: ru.radiovaticana.va