Папа до катехитів: Літургія та Святі Таїнства – джерело плідної катехизації
  • Нед, 23/09/2018 - 20:44

У відеопосланні до учасників Міжнародного конгресу катехитів Папа Франциск вказав на важливість живого свідчення зустрічі з Христом та участі в Святих Таїнствах, як передумови плідної катехизації.

22 вересня 2018 р., в день, коли розпочався візит Папи Франциска до Балтійських країн, оприлюднено попередньо записане відеопослання Святішого Отця до учасників Міжнародного конгресу катехитів, що проходить у Римі від 20 до 23 вересня. В конгресі, організованому Папською Радою сприяння новій євангелізації, беруть участь понад 1500 учасників з 48 країн. Учасники цьогорічного з’їзду на тему «Катехит – свідок таїнства» зосереджуються над другою частиною Катехизму Католицької Церкви, а зокрема над питаннями, що стосуються Святих Таїнств, літургійного життя та їхнього впливу на катехизацію.

Будьте катехитами

Святіший Отець пригадав про першу зустріч з катехитами, що відбулася 2013 року, і повторив свій заклик, з яким він тоді звернувся до них: «Будьте катехитами, а не працюйте катехитами!». Він підкреслив, що покликання катехита полягає в тому, аби словами, життям і свідченням провадити людей на шляху зустрічі з Христом. Катехит, за його словами, повинен щодня живитися Божим Словом, аби з «ефективністю й правдоподібністю» передавати Його іншим.

Перше звіщення

Папа зазначив, що слова катехита, особливо в сьогоднішньому контексті релігійної байдужості, завжди є «першим звіщенням, яке заторкує серця та розум людей, що очікують на зустріч з Христом». «Перше звіщення, – пояснив Святіший Отець, – полягає в проповідуванні Ісуса Христа, який помер і воскрес з любові до Бога, даруючи Своє прощення всім тим, хто відкриває своє серце на навернення».

Передавання досвіду зустрічі з Христом

Святіший Отець підкреслив, що «катехизм – це не лекція, а передавання досвіду й свідчення віри, що запалює серця, бо вселяє бажання зустріти Христа». Він закликав учасників конгресу не впадати в спокусу перекручувати послідовність, з якою Церква завжди звіщала віру. Наприклад, не можна ставити на перше місце, навіть якщо він моральний, а вже потім звіщення Божої любові й милосердя. «Не можна також намагатися нав’язувати істину, – додав Папа, – виключаючи поклик до свободи, який вона несе за собою. Той, хто має досвід зустрічі з Христом, завжди перебуває в стані, подібному до самаритянки, яка має бажання пити воду, що не вичерпується, й, одночасно, відразу біжить до жителів села, аби спонукати їх прийти до Христа».  

Літургія та Святі Таїнства – джерела катехизації

Святіший Отець підкреслив, що катехизація може бути плідною в тому випадку, коли черпає життєву силу в Літургії та Святих Таїнствах. Він вказав на важливість того, аби катехитичний шлях допомагав «зазнати зустрічі з Господом, зростати в Його пізнанні та любові до Його наслідування». Містагогія, за словами Папи, пропонує широкі можливості мужньо і рішуче здійснити цей шлях, щоб уникати безплідної стадії катехизи, яка часто віддаляє молодь, бо вона не знаходить свіжість християнського звіщення і його впливу на своє життя.

«Таїнство, яке здійснює Церква, – наголосив Папа, – знаходить своє найпрекрасніше й послідовне вираження в Літургії. Не забуваймо нашою катехизацією давати зрозуміти присутність Христа в нашому часі. У житті Святими Таїнствами, що знаходить своє завершення в Пресвятій Євхаристії, Христос стає сучасником Своєї Церкви: Він супроводжує її в історичних подіях і ніколи не віддаляється від своєї Нареченої».

На завершення Папа Франциск побажав учасникам Міжнародного конгресу катехитів плідної праці, аби «приносити своїм спільнотам багатство, почерпнуте під час конгресу» та уділив їм своє Апостольське благословення.