Папа до католицьких медіа: боротися з дезінформацією, шануючи гідність кожного
  • Суб, 29/01/2022 - 16:13
Під час зустрічі з представниками католицьких медіа, що об’єдналися у боротьбі проти фальшивих новин, які стосуються Covid-19 та вакцини проти цього захворювання, Папа Франциск закликав їх протистояти «інфодемії», тобто деформації дійсності, яку породжує страх, але, одночасно, ставитися з пошаною до кожної людини.

У п’ятницю, 28 січня 2022 р., Єпископ Риму прийняв на аудієнції представників міжнародного об’єднання католицьких ЗМІ «Католицька перевірка фактів» (англ. Catholic fact-checking). Це об’єднання, до якого входять католицькі медіа, інформаційні агентства та всесвітньо відомі вчені, було засноване для того, аби допомагати роз’яснювати фейкові новини та оманливу інформацію про вакцини проти Covid-19. Його очолює католицька інформаційна мережа Aleteia, у співпраці з агентством перевірки фактів Verificat та інформагенством I. Media.

Вплив засобів суспільної комунікації

Звертаючись до присутніх, Наступник святого Петра процитував Послання святого Павла VI на Всесвітній день суспільних комунікацій 1972 року, в якому зазначається, що сучасна людина дедалі більше усвідомлює, наскільки її погляди і судження зумовлені впливом засобів суспільної комунікації. Звідси випливає завдання комунікаторів: не лише повідомляти про те, що відразу можна виявити, але й пояснювати причини та обставини окремих фактів. І це завдання, як зазначав Павло VI, вимагає «перевірки та критичної оцінки джерел, вірності спостережуваним даним та їх цілісної передачі». Відповідальність комунікатора за словами Папи Монтіні, стає ще більшою, якщо до простого повідомлення про факт він покликаний додавати елементи судження. Папа Франциск зазначив, що ці слова святого Павла VI є дуже актуальними в сучасному контексті, коли в Інтернеті циркулює багато дезінформації.

 

Доступ до правдивої інформації – це право людини

Далі Святіший Отець поділився своїми роздумами над словами з вислову «Спільно задля правди», яким можна підсумувати діяльність об’єднання «Католицька перевірка фактів». Пояснюючи слово «спільно», він зазначив, що цінність їхньої праці полягає в тому, що вони об’єднують різні здібності й знання для того, аби подавати обґрунтовану інформацію. «У час, поранений пандемією і багатьма поділами – навіть у переконаннях – той факт, що християнські комунікатори творять мережу вже є певним посланням», – наголосив він.

Папа зауважив, що в цей час, окрім пандемії, поширюється «інфодемія», тобто деформація дійсності, яку породжує страх. В цьому контексті важливо, аби ЗМІ ґрунтували інформацію на наукових дослідженнях у сфері медицини. Доступ до правдивої інформації та пояснень на основі наукових даних, а не на основі фейкових новин, – це право людини.

Піклуватися про людей

Зосереджуючись на другому слові, – «задля» – Єпископ Риму пояснив, що воно нагадує нам про те, що як християни ми виступаємо проти несправедливості та брехні, але завжди за людей. В цьому контексті він вказав на фундаментальну відмінність між новинами та людьми. «Фейковим новинам потрібно протистояти, – підкреслив він, – але завжди слід шанувати людей, які часто їм вірять без повного усвідомлення та відповідальності. Християнський комунікатор діє згідно з євангельським стилем, будує мости, є ремісничим миру, насамперед, у пошуку істини. Його підхід не полягає у протиставленні людям, він не вивищується, не спрощує реальність, щоб не впасти в науковий фідеїзм. Бо, насправді, сама наука є безперервним наближенням до вирішення проблем. Дійсність завжди є складнішою, ніж ми собі уявляємо, і ми повинні шанувати сумніви, тривоги, запитання людей, намагаючись супроводжувати їх, ніколи не ставлячись до них зневажливо».

 

Папа закликав працівників католицьких ЗМІ уникати логіки протиставлення та спрощення, завжди намагаючись супроводжувати, спокійно й аргументовано відповідати на запитання та заперечення. Слід намагатися подавати правдиву та достовірну інформацію про Covid-19 та вакцини, але не створюючи додаткових поділів. «Пандемія, – наголосив він, – запрошує нас відкрити очі на те, що є суттєвим, на те, що дійсно варте, на необхідність рятуватися разом. Тому намагаймося бути разом за і ніколи проти».

Служіння правді веде до сопричастя

Ділячись роздумами про останнє слово гасла «Спільно задля правди», Папа Франциск пояснив, що комунікатори повинні завжди перевіряти новини, подавати дані в коректний спосіб та завжди перебувати в пошуку. За його словами, антидотом до будь-якої фальсифікації є очищення правдою. Християнин відкриває для себе істину, коли переживає її в собі як вірність і надійність Того, Хто її любить. «Отже, трудитися на служінні правді, – додав він, – означає шукати те, що веде до сопричастя і сприяє добру всіх, а не те, що ізолює, розділяє і протиставляє; не те, що приводить до конфлікту».