Папа до католицької ієрархії США: Церква – закваска сопричастя між народами
  • Срд, 16/11/2016 - 18:15

«Наш великий виклик полягає в тому, щоб творити культуру зустрічі, яка заохочуватиме окремих осіб та кожну групу ділитися багатством своїх традицій і досвіду, касувати мури й будувати мости», – про це Папа Франциск пригадав у відеозверненні до учасників Генеральної Асамблеї Конференції Католицьких Єпископів США, присвятивши свої роздуми приготуванню до 5-го З’їзду Національного іспаномовного душпастирства.

Глава Католицької Церкви, насамперед, пригадав про свій минулорічний візит до цієї країни, під час якого він був вражений «живучістю та різноманітністю» місцевої католицької спільноти. «Під час всієї історії Церква вашої країни приймала та інтегрувала нові хвили іммігрантів. Багатою різноманітністю своїх мов і культурних традицій вони формували постійно мінливе обличчя Американської Церкви».

Саме в цьому контексті Святіший Отець висловив своє схвалення 5-му З’їздові Національного іспаномовного душпастирства, проведення якого розпочнуться у дієцезіях вже у січні, а завершаться загальнонаціональними заходами у вересні 2018 року. Ця ініціатива покликана «розпізнати й належно оцінити особливі дари», які в місцеву Церкву внесли іспаномовні католики, що є «частиною ширшого процесу оновлення та місіонерського заанґажування», до якого покликані всі Церкви.

Зазначивши, що «нашим великим викликом є будування культури зустрічі», Папа наголосив на тому, що Церква покликана «ставати закваскою сопричастя». «Ми якнайповніше повинні ставати спільнотою учнів-місіонерів, сповнених любов’ю до Господа Ісуса та ентузіазмом в поширенні Євангелія, – сказав він. – Християнська спільнота повинна бути знаком й пророцтвом Божого задуму для всього людського роду».

Папа висловив сподівання, що Церква в США на всіх рівнях супроводжуватиме згаданий з’їзд належною призадумою та душпастирським розпізнаванням. «Особливо прошу вас застановитися над тим, як ваші місцеві Церкви можуть якнайкраще відповісти на зростаючу присутність, дари та потенціал іспаномовної спільноти», – сказав він, запевнивши у своїх молитвах за те, щоб це спричинилося «до оновлення американського суспільства та апостоляту Церкви в Сполучених Штатах».