Папа до Конгрегації Віровчення: Ваше служіння є пастирським
  • Суб, 27/01/2018 - 10:26

«Справжні пастирі не залишають людину саму на себе, не залишають її в руках власної дезорієнтації та помилок, але за допомогою істини та милосердя допомагають їй віднайти своє справжнє обличчя в добрі», – підкреслив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 26 січня 2018 р., учасників пленарної асамблеї Конгрегації Віровчення, дякуючи цьому відомству за важливе служіння, пов’язане зі служінням Наступника святого Петра, яким є «утверджувати братів у вірі, а Церкву – в єдності».

Глава Католицької Церкви подякував Конгрегації Віровчення за підтримку єпископів в їхній діяльності на захист чистоти віри та святості Таїнств, у всіх «різноманітних питаннях, які сьогодні вимагають важливого душпастирського розпізнавання», як також у досліджені справ, пов’язаних із «серйозними злочинами» та розв’язання несакраментального подружнього вузла з огляду на віру. Всі ці завдання стають дедалі актуальнішими перед обличчям «розмитого горизонту», яким позначене саморозуміння сучасної людини, впливаючи на її «екзистенційні та етичні рішення».

У світлі цього Святіший Отець назвав «вирішальним» завдання Конгрегації пригадувати про трансцендентне покликання людини та «нерозривний зв’язок її розуму з істиною й добром, до якого вводить віра в Ісуса Христа». Адже ніщо інше не допомагає людині пізнати себе та Божий задум щодо світу, як «відкриття свого розуму на світло, що походить від Бога».

«Отож, високо ціную розпочаті вами дослідження щодо деяких аспектів християнського спасіння з метою наново ствердити значення відкуплення з посиланням на сучасні неопелагіянські та неогностичні тенденції, які є вираженням індивідуалізму, що для спасіння себе самого покладається на власні сили. Ми, натомість, віруємо, що спасіння полягає в сопричасті з розп’ятим Христом, Який через дар Свого Духа ввів нас у новий порядок стосунків з Отцем та між людьми», – сказав Папа, відзначивши також вивчення «моральних наслідків відповідної антропології також і в економічно-фінансовій сфері».

Ще одним предметом поглиблення під час цьогорічної пленарної асамблеї Конгрегації Віровчення, на який звернув увагу Святіший Отець, були деякі питання, що стосуються супроводу хворих на термінальній стадії життя. За його словами, секуляризація, «абсолютизуючи поняття самоствердження та автономії», призвела до зростання прохань про евтаназію, як «ідеологічного ствердження бажання людини панувати над життям». Це призвело також до того, що «добровільне переривання людського існування» сприймається як «цивілізоване» рішення.

«Зрозуміло, що там, де життя вартує не з огляду на свою гідність, але задля ефективності та продуктивності, все це стає можливим. У такій панорамі необхідно наново наголосити, що людське життя від зачаття до природного завершення має гідність, яка робить його недоторканим», – сказав Папа, додавши:

«Біль, страждання, сенс життя та смерті – це дійсність, яку сучасній ментальності нелегко сприймати з поглядом, сповненим надією. Однак, без гідної довіри надії, яка допоможе їй також ставити чоло болі та смерті, людина не зможе добре жити та зберегти довірливу перспективу перед обличчям свого майбутнього. Й це – одна з послуг, яку Церква покликана надати сучасній людині».

Саме в цьому ключі, як зауважив Святіший Отець, місія Конгрегації Віровчення набирає «виразно душпастирського характеру». Адже справжні пастирі – це ті, які «не залишають людину саму на себе». Отож, «по-справжньому душпастирською є кожна дія, спрямована на те, щоби простягнути руку людині, якщо вона загубить сенс своєї гідності та свого призначення, аби її з довір’ям привести до поновного відкриття сповненого любові Божого батьківства, її доброї долі та шляхів будування людянішого світу».