Папа до латвійської влади: Свобода – це дар, але також – зобов’язання
  • Пон, 24/09/2018 - 13:58

Глава Католицької Церкви прибув до Латвії. Першими подіями став візит ввічливості до Глави Держави та зустріч з представниками влади і дипломатичного корпусу

Щоразу, коли ми вчимося зосереджуватися на речах вищих від нас і від наших інтересів, зрозуміння та взаємна підтримка перетворюються в солідарність, яка стає способом створити історію. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй першій промові в Латвії, виголошеній під час зустрічі з представниками влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства, що відбулася в президентському палаці в Ризі й була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави.

До Риги Глава Католицької Церкви прибув вранці, 24 вересня 2018 р., з Вільнюса, здійснивши годинний переліт повітряним судном авіакомпанії «airBaltic». В аеропорту відбулася офіційна зустріч за участю Президента Латвії Раймондса Вейоніса, який зустрічав Папу біля трапу літака. Офіційна церемонія привітання з виконанням державних гімнів, почесною вартою та представленням делегацій відбулася в президентському палаці. Після приватної розмови, обміну подарунками та протокольних фото, Папа й Президент прибули до залу, де їх очікували представники влади та дипломатичного корпусу.

Свобода можлива завдяки корінню

Промовляючи після Глави Держави, Святіший Отець подякував за запрошення, підкреслюючи, що з радістю відвідує цю країну та це місто, що «в минулому було позначене важкими соціальними, політичними, економічними й духовними випробуваннями», але сьогодні стає «одним з важливих культурних, політичних і портових центрів регіону».

«Ви святкуєте сторіччя вашої незалежності, значущий момент у житті всього суспільства. Ви дуже добре знаєте ціну цієї свободи, яку ви мусіли здобувати й наново отримувати», – сказав Папа, підкреслюючи, що свобода стала можливою завдяки корінню та здатності підводити погляд вгору, до «вишніх горизонтів», які нагадують нам про «трансцендентну гідність», що є «інтегральною частиною» кожною людини.

Вміння зосередити погляд на вишньому веде до солідарності

Святіший Отець зауважив, що йому приємно знати про те, що «у центрі коріння, яке становить цю землю, є Католицька Церква» в повноті співпраці з іншими християнськими Церквами, що є знаком можливості «розвивати сопричастя у відмінностях». Для цього потрібні люди, яким не бракує мужності виходити за межі «конфліктної поверховності» та скеровувати погляд до «найглибшої гідності».

«Таким чином, можемо стверджувати, що кожного разу, коли ми, як особи і як спільнота, вчимося зосередитися на речах, вищих від нас, які виходять поза межі наших часткових інтересів, взаємне зрозуміння та заанґажування перетворюються в солідарність; а солідарність в своєму найглибшому значенні та прийнята як виклик, стає способом будування історії в середовищі, де конфлікти, напруження, і ті, кого в минулому сприймалося як суперників, можуть досягнути багатогранної єдності, що породжує нове життя», – сказав Папа, підкреслюючи, що подібно до того, як це було в минулому, також і сьогодні «Євангеліє може відкривати шляхи для долання актуальних викликів, цінуючи відмінності».

У чому проявляється «материнство» Латвії

Глава Католицької Церкви наголосив, що свобода й незалежність – це не лише дар, але також – «завдання, яке стосується всіх». Трудитися на користь свободи означає «анґажуватися в цілісний та інтегруючий розвиток людей та спільноти». І якщо сьогодні можемо святкувати, то це завдяки багатьом людям, які відкривали шляхи в майбутнє, але також залишили в спадок таку саму відповідальність: «відкривати майбутнє, ставлячи перед собою ціль, щоб усе було на служінні життю, породжувало життя».

«І в цьому контексті після завершення цієї зустрічі ми підемо до Монумента Свободи, де будуть присутні діти, молодь та сім’ї. Вони нагадують нам, що “материнство” Латвії – а це аналогія, почерпнута з гасла цієї подорожі – знаходить своє відлуння в здатності розвивати стратегії, які дійсно будуть ефективними та зорієнтованими на конкретних обличчях цих сімей, цих похилих віком, дітей і молоді більше, ніж на першості економіки над життям», – сказав Папа, додаючи, що рівень розвитку не вимірюється виключно матеріальними показниками, але також «прагненням породжувати життя та творити майбутнє».

Після завершення зустрічі ватиканська та латвійська делегація від’їхали до Монумента Свободи, де Папа поклав квіти, що становить частину протоколу державних візитів до цієї країни. Звідтіль Святіший Отець від’їхав на екуменічну молитву до Домського собору – лютеранської катедри Святої Марії.