Папа до ліцеїстів: Мрії – кисень для душі
  • Птн, 20/12/2019 - 18:14

Після зустрічі з Генеральним Секретарем ООН Святіший Отець поспілкувався з учнями, відвідавши ліцей, в якому колись викладав теперішній Директор ватиканського часопису «L’Osservatore Romano».

В серці Риму, поблизу папської базиліки Пресвятої Марії, розташований один з найдавніших ліцеїв столиці Італії – державний класичний ліцей ім. Піло Альбертеллі, заснований ще 1880 року. Папа Франциск часто відвідує ці околиці, щоб помолитися перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці Спасіння римського люду.

Спонукуваний бажанням спілкування з молоддю, в п’ятницю, 20 грудня 2019 р., Святіший Отець прибув до згаданого ліцею. Його супроводив Андреа Монда, Директор часопису «L’Osservatore Romano», який перед призначенням на цю посаду вчителював тут і разом зі своїми учнями приготував тексти для Хресної дороги, яку Папа Франциск очолював у римському Колізеї у Велику П’ятницю 2018 року.

Сорокахвилинне спілкування

Привітавшись із педагогічним колективом, з персоналом та з авторами роздумів на Хресну дорогу, Папа Франциск прибув на внутрішнє подвір’я ліцею, де його очікували приблизно 800 учнів. Після вітального слова директора, відповідаючи на запитання юнаків і дівчат, Святіший Отець звернувся до присутніх з кількома словами. Він говорив про самотність, яка, коли її неправильно переживати, може привести до меланхолії, про безкорисливу любов, яка є важкою дорогою, що вимагає терпеливості та зречень.

Відповідаючи на запитання про співжиття між різними культурами та релігіями, Папа торкнувся теми міграції, згадуючи про досвід своєї батьківщини Аргентини. За його словами, саме мігранти є спонукою, щоб замислюватися над необхідністю такого співіснування. Коли ж йдеться про взаємини з невіруючими, важливу роль відіграє свідчення, спроможне викликати зацікавлення Євангелієм і вірою.

Нагадавши ліцеїстам про важливість мрій, Святіший Отець підкреслив, що вони «приносять кисень до душі», а відповідаючи на запитання про те, якими повинні бути справжні вчителі, присвятив кілька слів стосункам між вчителем і учнем, посилаючись на особистий досвід, представлений кілька днів тому в спогадах про свого духовного провідника о. Міґеля Фйоріто. Коли ж пролунав дзвінок, Папа склав учасникам зустрічі побажання з нагоди Різдва.