Папа до лікарів-онкологів: піклуватися про тіло, душу і дух хворих
  • Суб, 12/04/2014 - 19:59

12 квітня 2014 року Папа Франциск зустрівся у Ватикані з учасниками конгресу Італійської спілки онкологічної хірургії.

"Приймаючи вас, я думаю про всіх людей, про яких ви піклуєтеся, і молюся за них", - сказав Понтифік. Він підкреслив, що наукові відкриття збільшують можливості профілактики і лікування різного роду патологій, але, коли мова йде про здоров'я, необхідно пам'ятати, що людина створена на образ і подобу Бога, в ній існує єдність тіла і духу. "Греки були більш точними: тіла, душі й духу", - нагадав Святіший Отець. За його словами, ці елементи необхідно розрізняти, але не можна розділяти. "Таким чином, також і хвороба, досвід болю і страждань, не стосуються тільки тілесного виміру, але всієї людини. Звідси виникає потреба в інтегральній турботі, яка розглядає особистість у її повноті і об'єднує з медичною опікою - я б сказав, опікою "технічною" - теж людською, психологічною та соціальною підтримкою, тому що лікар повинен піклуватися про все це: людське тіло, психічний, соціальний і духовний вимір, про духовний супровід та підтримку близьких хворого", - сказав Папа.

За думкою Святішого Отця, братське ділення з хворими відкриває на справжню красу людського життя, навіть враховуючи його слабкість. Воно допомагає розпізнати гідність і цінність кожної людини в будь-якому стані й на будь-якому етапі її життя, від зачаття до смерті.

Понтифік нагадав, що тільки Христос надає сенс "скандалу безвинних страждань". "Багато разів приходить в серце це тривожне запитання Достоєвського: чому страждають діти? Тільки Христос може надати сенс цьому "скандалу". На Нього, розп'ятого і воскреслого, також і ви можете завжди дивитися, виконуючи вашу щоденну роботу", - побажав Папа Франциск італійським хірургам-онкологам.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va