Папа до медпрацівників: Близькість – ключ людяності й християнства
  • Суб, 01/02/2020 - 15:42
Приймаючи представників однієї з найбільших італійських мереж приватних медичних закладів, Святіший Отець вказав на важливість близькості, як запоруки людського тепла, якого хворі особливо потребують в критичних періодах.

«Бажано, щоб медичні заклади завжди були домом гостинності та відради, де хворий знаходить дружбу, зрозуміння, ввічливе ставлення та милосердну любов», – сказав Папа Франциск, приймаючи в суботу, 1 лютого 2020 р., представників мережі медзакладів «Вілла Марія», між якими були лікарі, молодший медперсонал, керівництво й адміністративний персонал. Глава Католицької Церкви похвалив динамізм групи, виявлений протягом понад сорокарічної діяльності, завдяки якому мережа поширилася й на інші країни, «завжди задля служіння людському життю, позначеному хворобою», побажавши, аби їхні структури, які є «місцями страждання, але також надії», завжди вирізнялися «солідарністю й уважністю до недужого».

Назустріч потребам хворого

Як зауважив Святіший Отець, розвиток технологій та суспільні, економічні й політичні зміни причинилися до зміни контексту діяльності лікарень і медичних структур. Це вимагає «нової культури, особливо в тому, що стосується технічного й етичного вишколу медпрацівників всіх рівнів». В цій перспективі він вказав на важливість кроків, які мережа здійснила для того, щоб виходити назустріч потребам пацієнтів і їхніх родин, які, іноді, змушені мігрувати до віддалених спеціалізованих медичних центрів.

«Зусилля, спрямовані на те, щоб розширювати рамки діяльності через набуття чи створення нових структур і розширення існуючої інфраструктури вказує на бажання забезпечити обладнанням і комфортом, необхідними для госпіталізації хворих та їхнього оздоровлення», – відзначив Папа.

 

В дусі служіння та великодушності

Наголосивши на важливості того, щоби медичні заклади завжди були «домом гостинності та відради», де хворий «знаходитиме людяність», Святіший Отець вказав на те, що для цього потрібно спонукати всіх до співпраці в тому, щоби виходити назустріч потребам хворих «в дусі служіння та з наставленням великодушності та чутливості».

«Для досягнення цих цілей, – додав він, – необхідно не піддатися впливові “систем”, які зосереджені виключно на фінансово-економічній складовій, практикуючи, натомість, стиль близькості до людини, щоб могти допомагати їй з людським теплом перед обличчям тривоги, яка огортає в найкритичніші періоди недуги. Так робиться конкретний внесок в гуманізацію медицини та лікарняно-медичної дійсності». Папа підкреслив, що «близькість є методом, який Бог застосував аби нас спасти», назвавши її також «ключем людяності й християнства».

Євангельський фундамент

Глава Католицької Церкви зауважив, що ті, які визнають себе християнами, покликані виконувати своє служіння у світлі Христових слів: «Все те, що ви зробили одному з найменших, ви мені зробили». В цьому – «євангельська основа служіння ближньому». Таким чином, хворі й страждаючі стають «живим знаком» присутності Божого Сина, а дбання про страждаючого означає «зробити місце для Господа».

«Із місць лікування й болю походить також послання, важливе для життя всіх, велика лекція, якої не може запропонувати жодна інша кафедра. Людина, яка страждає, ще більше, в дійсності, розуміє потребу й цінність божественного дару відкуплення та віри, й допомагає тим, які поруч, цінувати й розшукувати цей дар», – мовив Святіший Отець, завершивши своє слово згадкою про пацієнтів та хворих, які користуються послугами мережі, приєднуючись «до їхнього очікування на видужання, духовно розділяючи їхні випробування й бажаючи, аби вони якнайшвидше завершилися».

 

Понад сорок років на передовій лікування та досліджень

Мережа «Вілла Марія» Care & Research є однією з найбільших італійських мереж приватних медичних закладів, що діє в сфері охорони здоров’я, наукових досліджень, науково-медичного вишколу, біомедичної індустрії та послуг для підприємств. Назва походить від приватної лікарні «Вілла Марія», відкритої 1973 року в Котіньолі на півночі Італії.

Засновники поставили собі за мету створити висококваліфікований осередок, зокрема, в ділянці кардіохірургії, залучаючи спеціалістів з Італії та різних країн, аби пацієнти не були змушені до так званих «подорожей надії» до закордонних медзакладів. Набуваючи нові осередки в Італії, «Вілла Марія» перетворилася в мережу, яка згодом вийшла за межі країни. Сьогодні структури діють також у Франції, Албанії, Польщі, Росії та Україні (Українсько-польський центр серця у Львові).