Папа до міністрантів: Святість – можлива, Ісус навчив нас дороги до неї
  • Срд, 01/08/2018 - 09:23

Щоб завжди робити добро і ставати святими, потрібно багато зусиль. Але Ісус залишив нам «просту програму» того, як прямувати дорогою до святості: заповідь любові Бога та ближнього. Такими думками Папа Франциск поділився з учасниками ХІІ Міжнародного паломництва міністрантів до Риму.

Цими днями Вічне Місто наповнив дитячий та підлітковий гамір. Понад 60 тисяч хлопців і дівчат, віком від 13 до 23 років, які прислуговують під час богослужінь, що прибули з 19 країн світу, також і з України, відвідують базиліки та храми, проводять спільні молитви, беруть участь в богослужіннях та приступають до Святих Тайн, діляться свідченнями та знайомляться з багатою культурною спадщиною Риму.

Зустріч Папи з міністрантами

Але кульмінаційним моментом прощі, що триває від 30 липня до 3 серпня, стала зустріч зі Святішим Отцем, що відбулася ввечері, 31 липня 2018 р., в день літургійного спомину засновника Товариства Ісусового, чернечої родини, до якої належить Хорхе Берґольйо. Чекаючи на нього під пекучим сонцем на площі Святого Петра, паломники взяли участь в насиченій молитовно-концертній програмі.

Приєднавшись до молоді, Папа спочатку проїхав між секторами, вітаючись з юними прочанами. Коли ж він прибув на подіум, до нього з привітальним словом звернувся єпископ Ласло Немет, Ординарій Зренянський із Сербії, що очолює Міжнародний союз міністрантів, який є організатором прощі. Опісля троє міністрантів – представники України, США та Німеччини – вручили Святішому Отцю подарунки – атрибути паломництва, між якими – хустку-фулард білого кольору, виготовлену спеціально для нього.

Як ставати будівничими миру?

Далі розпочалося спілкування Глави Католицької Церкви з прочанами, під час якого він відповів на 5 запитань, які поставили представники різних мовних груп. Представник Люксембургу та франкомовної групи запитував про те, як нести назовні той мир, знаком якого вони обмінюють в храмі під час Святої Меси.

Відповідаючи, Папа звернув увагу на те, що перед тим, як обмінятися знаком миру, ми просимо про цей дар у Господа. «Мир, – сказав він, – це Його дар, який перемінює нас, аби ми, як члени Його тіла, могли відчувати ті самі почуття, що й Ісус, думати як Він, любити так, як Він». А наприкінці Святої Меси всі відпускаються з побажанням миру.

Як зауважив Святіший Отець, «конкретні старання на користь миру – це підтвердження того, що ми дійсно є учнями Ісус». А шукання миру «починається з малих речей». Наприклад, після сварки з братом чи сестричкою, замикаємося в собі чи пробуємо зробити крок назустріч? «Чи я готовий в кожній ситуації запитувати себе: Що зробив би Ісус на моєму місці? Якщо так чинитимемо і намагатимемося рішуче впроваджувати це в життя, вноситимемо у щоденне життя Христовий мир», – сказав він.

Служіння Марти та контемпляція Марії

«Святіший Отче, ми є міністрантами: служимо Господеві при вівтарі та споглядаємо Його в Пресвятій Євхаристії», – зауважила представниця Португалії, запитуючи про те, як поєднати духовну контепляцію біблійної Марії з практичним служінням її сестри Марти?

Глава Католицької Церкви зауважив, що крім «виконання черг літургійного служіння», варто вміти, з одного боку, анґажуватися в парафіяльне життя, а з іншого – перебувати в молитовній тиші в присутності Господа. «І в цьому поєднанні дії та споглядання також розпізнаємо Божий задум щодо нас: бачимо, які таланти й зацікавлення Бог вкладає в наше серце і те, як їх розвивати, але також смиренно стаємо перед ним, такими, якими ми є», – сказав Святіший Отець, заохочуючи не боятися просити про пораду, коли задумуємося про те, як служити Богові та ближнім, пам’ятаючи про те, що чим більше даруємо іншим, тим щасливішими стаємо.

Привести ровесників до Христа

Представник англомовної групи, що прибув із Антигуа і Барбуда, ділився досвідом того, що його засмучує бачити те, як мало ровесників беруть участь у Святій Месі та в парафіяльному житті. Як досягнути цих людей і спонукати повернутися до Христа та Церкви?

Папа наголосив, що молодь спроможна бути «апостолами, що притягають інших до Ісуса». А це стається, коли ми самі «сповнені ентузіазму зустріч з Ним». Насамперед, слід самому зростати в пізнанні і близькості з Господом, зустрічаючись з Ним «на молитві, в читанні Євангелії та в обличчях бідних». Далі, слід старатися бути безкорисливими друзями та оточуючими, щоб «до них міг дійти промінь Ісусового світла через ваші серця, закохані в Нього». «Непотрібно багато слів, важливішими є діла, близькість, служіння», – підкреслив Наступник святого Петра, додаючи, що молодь потребує друзів, «що дають гарний приклад» і свідків того, «як прекрасно належати до спільноти віруючих».

Про важливість віри

Що спонукає прийняти віру в світі, де багато людей стверджують, що не потребують Бога? Чому віра є важливою для Вас? Такі запитання прозвучали від німецького підлітка.

«Віра є суттєвою, завдяки вірі я живу. Я б сказав, що віра є немовби повітрям, яким ми дихаємо», – відповів Папа, звернувши увагу на те, що ми не задумуємося над кожним подихом, коли дихаємо, але коли повітря забруджене або його не вистачає, тоді зауважуємо, що йдеться про щось важливе. Віра також допомагає «збагнути сенс життя», тобто, що «існує хтось, хто мене безмежно любить і цим кимось є Бог».

Як стати святими?

Останнє запитання, що прозвучало від представника Сербії, було: «Наше служіння нам дуже подобається. Ми хочемо служити Богові та ближнім. Але робити добро не є завжди легко, ми ще не святі. Як перетворювати наше служіння в конкретне життя, в конкретні діла любові та шлях до святості?».

«О так, потрібно зусиль для того, щоб завжди робити добро та ставати святими… Дорога святості – не для лінивих. І бачу що ви, міністранти, докладаєте зусилля на цій дорозі», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що Ісус залишив нам просту програму того, «як прямувати до святості: заповідь любові до Бога і до ближнього». Потрібно намагатися «бути добре вкоріненими в дружбі з Богом», а щоб «конкретизувати» заповідь любові, Ісус залишив нам діла милосердя.

«Вони є зобов’язуючою дорогою, але доступною для всіх. Щоб робити діла милосердя, непотрібно закінчувати університети. Їх можуть робити всі. Вистачить, аби кожен з нас почав запитувати себе: Що я сьогодні можу зробити для того, щоб виходити назустріч потребам свого ближнього? (…) І немає значення, чи це мій друг, незнайомець, співгромадянин чи чужинець, він – ближній. Повірте мені, так чинячи, зможете дійсно стати святими, людьми, які перемінюють світ, живучи Христовою любов’ю», – сказав Папа, а далі розпочалася Літургія Слова.