Папа до місіонерів Милосердя: ваше служіння дуже цінне для Церкви
  • Втр, 10/04/2018 - 18:12

Приймаючи 4 квітня 2018 року понад 550 місіонерів Милосердя з усього світу, Папа Франциск ще раз наголосив на значенні та цінності їхнього служіння. Зустріч місіонерів Милосердя, організована Папською Радою сприяння новій євангелізації, триває в Римі від 8 до 11 квітня.

Святіший Отець сказав, що хоч його початковий намір полягав у тому, щоб мандат місіонерів Милосердя, яким він надав повноваження відпускати гріхи, відпущення яких є зарезервованим для вищої церковної влади чи Апостольської Столиці, та завдання особливо проповідувати й свідчити Боже милосердя, закінчився з Ювілеєм Милосердя, однак, беручи до уваги свідчення про численні навернення, він продовжив це їхнє служіння як конкретний знак того, що Боже Милосердя не має обмежень і Його благодать надалі є живою та дієвою.

Папа вказав, що його роздуми, звернені до місіонерів Милосердя, мають на меті підтримати ту відповідальність, яку він їм доручив, щоб вони змогли якнайповніше виразити «служіння милосердя», яким вони в особливий спосіб покликані жити.

Святіший Отець, що послання, яке вони несуть в Христове ім’я, полягає в примиренні людей з Богом. Господь Бог потребує посланців, які б несли в світ Його прощення й милосердя. Христос довірив цю місію Своїм апостолам і життя тих, хто її здійснює, повинно бути в співзвучності з цим посланництвом, адже, за словами Його Святості, «щоб бути співучасниками милосердної любові, ми самі мусимо першими її пережити, мусимо першими зазнати милосердя».

Папа Франциск підкреслив, що дзеркалом справжнього місіонера Милосердя є святий апостол Павло, який у минулому був «блюзніром, гонителем…» (І Тим 1, 13), але отримав Божу благодать і став посланцем Божого милосердя. «Ключ до співпраці з Богом полягає в тому, аби завжди признавати, що Господь першим виявив до мене милосердя», – сказав Його Святість.

Папа дав деякі конкретні поради священикам, наголошуючи, що вони повинні пам’ятати, що перший крок робить сам Господь. Якщо каянник приступає до Святої Сповіді, то це означає, що Божа благодать вже діє в його душі. Завдання священиків полягає в тому, щоб Божа благодать не була надаремною. Її потрібно підтримувати й дозволити, щоб вона звершилась.

Як батько із притчі про блудного си на, так і сповідник повинен з радістю приймати каянника, вдивлятись у його очі та слухати його слів, щоб він зміг відчути любов Бога, Який прощає, не зважаючи на ніщо.

«Живучи в сопричасті з Христом, Джерелом Життя, місіонери Милосердя покликані звіщати та свідчити досвід Божого милосердя, що включає в спільноту,  яка приймає всіх, без жодної різниці, підтримуючи потребуючих та тих, які переживають труднощі»ù сказав Папа.