Папа до міських голів: зміна мислення починається від периферії
  • Срд, 22/07/2015 - 18:50

Поштовх екологічному наверненню у світі дадуть окремі міста. Таку думку висловив Папа Франциск, зустрічаючись у вівторок, 21 липня 2015 р., з учасниками семінарів, присвячених кліматичним змінам і формам сучасного рабства, на які організатори – Папські Академії Наук та Соціальних Наук – запросили понад 70 міських голів з усього світу, губернаторів та представників ООН.

Два дні – 21 і 22 липня – щоб призадуматися над такими темами, як «Сучасні форми рабства і кліматичні зміни» та «Процвітання, народи і планета», зібрали у Ватикані очільників малих, але значущих громад, таких, як Лампедуза на півдні Італії, разом з губернатором штату Каліфорнія, мерами величезних латиноамериканських  метрополій, таких як Сан-Паоло, Ріо-де-Жанейро, Боґота, Мехіко чи великих азійських агломерацій як Тегеран чи Кочі, міськими головами європейських міст.

Як пояснив Преосвященний Марсело Санчес Сорондо, Канцлер Папських Академій Наук та Соціальних Наук, ідея зібрати таких учасників визріла під час деяких зустрічей у Ватикані між єпископами і провідниками поліції з різних країн. Саме вони підказали думку зібрати точки зору міських голів, які на місці мають можливість впливати на посилення соціальної чутливості щодо необхідності зміни стилів життя і споживання.

Зустрічаючись з учасниками цих семінарів, Папа Франциск сказав, що покладає великі сподівання на саміт з питань довкілля, запланований на грудень у Парижі, що під час нього вдасться досягти підписання фундаментальної базової угоди. У цьому контексті він закликав ООН приділити належну увагу явищам торгівлі людьми та визискування, пов’язаним із кліматичними змінами. За його словами, слід «усвідомити проблему знищення планети, яке ми самі вчиняємо, втративши екологічну свідомість, дану нам на початку».

У цьому контексті Святіший Отець підкреслив роль провідників міських громад: «Апостольська Столиця чи якась країна можуть виступити з гарною промовою на саміті ООН, але якщо нічого не відбуватиметься на місцях, якщо нічого не діятиметься від периферії в напрямку центру, то це не дасть жодного результату».

Папа наголосив, що «дбати про довкілля» не означає лишень поводитися згідно з так званими «зеленими принципами», але щось більшого: це вимагає наставлення «екології людини». Це означає, що неможливо відокремлювати людину від всього іншого, і що неправильне трактування довкілля має негативні наслідки для людини. У цьому контексті він підкреслив, що його остання енцикліка «Славен будь» не є «зеленою енциклікою», але «соціальною»: коли бракує дбання про довкілля, міста розростаються разом з різноманіттям проявів бідності й нужди, що також пов’язано із міграцією з сільської місцевості.

Святіший Отець знову вказав на наслідки «технократичного ідолопоклонства», одним з яких є значна втрата зайнятості, так що у деяких країнах Європи безробіття серед молоді іноді сягає 40-50 відсотків. За його словами, слід також звернути належну увагу на появу нових захворювань, пов’язаних з використанням добрив та надміру технологізації. Він теж вказав на явище опустелення, пов’язане із винищенням лісів.

Також Папа підкреслив зв’язок між міграцією, пов’язаною з браком праці, та явищем торгівлі людьми, жертв якої дедалі частіше змушують до нелегальної праці без належного заробітку, необхідного для виживання, а все це стає поживним ґрунтом для зростання злочинності як у великих мегаполісах, так і в малих містечках.

Наприкінці зустрічі Глава Католицької Церкви та представники міст підписали спільну декларацію.