Папа до молоді Боснії і Герцеговини: Перебувайте в єдності, будьте чесними й будівничими миру
  • Нед, 07/06/2015 - 22:53

«Ви є повоєнним весняним цвітом: спільно трудіться на користь миру, над тим, щоб це була країна миру!», – з таким побажанням Папа Франциск звернувся до молоді Боснії і Герцеговини. Саме зустріч з юнаками і дівчатами, що відбулася в молодіжному центрі ім. Івана Павла ІІ, стала заключною подією його одноденного Апостольського візиту до Сараєво, здійсненого у суботу, 6 червня 2015 року. Вона пройшла у формі свідчень, молитви, співів і танців у тому місці, в якому молодь після закінчення війни спільно анґажується у проекти, покликані сприяти мирному співжиттю та міжрелігійному й міжетнічному діалогові.

Коли прийшов час промовляти Святішому Отцеві, він передав у руки єпископа, відповідального за душпастирство молоді, свою заздалегідь приготовану промову, запросивши, натомість, кількох представників молоді поставити свої запитання.

Перший юнак, який працює у душпастирському центрі, зазначивши, що молодь «живе в часі, де переважає інтернет та медія», пригадав, що Папа в одному з інтерв’ю нещодавно сказав, що не оглядає телебачення. «Чи це дійсно так і чому?» – було запитання, поставлене у цьому контексті.

Відповідаючи, Святіший Отець зазначив, що дійсно, десь у 1990 році, відчув, що це не приносило йому добра, відриваючи від дійсності, а тому вирішив більше не дивитися телебачення. Якщо ж йому хотілося подивитися якийсь фільм, то він робив це в телевізійному залі архиєпископської резиденції. Але лише фільм. «Оскільки телебачення вносило відчуження, не допомагало мені нічим. Напевно, я походжу з кам’яного віку», – пожартував він.

«Ми тепер – і я розумію, що час змінився – живемо в епосі картинки, – вів далі Папа. – І це дуже важливо. В епоху зображення слід чинити те саме, що робилося в період книжок: вибирати добрі речі, які приносять мені користь!». У цьому контексті, за його словами, існує «два види відповідальності»: перша стосується телеканалів, які повинні приготовляти добрі програми, що сприяють цінностям і будуванню суспільства, а друга є нашою і полягає в тому, аби обирати добрі програми.

Ще однією небезпекою на думку Глави Католицької Церкви є «погана фантазія, яка вбиває душу». «Якщо ти, що є молодим, живеш прив’язаний до комп’ютера, стаючи його рабом, ти втрачаєш свободу, – сказав він. – Якщо в комп’ютері шукаєш забруднені програми, то втрачаєш гідність. Можна дивитися телевізор, вживати комп’ютер, але для добрих справ, для великих справ, які сприяють зростанню».

«Чи відчув Папа радість і любов молоді Боснії і Герцеговини до себе?» – було наступне запитання, на що Святіший Отець відповів, що коли зустрічає юнаків і дівчат, то відчуває радість і любов, яку вони носять у собі. «І не лише до мене, але й до ідеалів, до життя», – сказав Папа, зазначаючи: «Ви маєте певну особливість: ви належите до першого, як мені здається, повоєнного покоління. Ви – весняний цвіт, квіти весни, які прагнуть прямувати вперед, не повертаючись до знищення, до речей, які вчиняють нас ворогами одні одних. Я бачу в вас це бажання і цей ентузіазм. І це для мене є чимось новим». Похваливши місцеву молодь за бажання творити спільність, що випливало з почутих раніше свідчень, Святіший Отець наголосив: «Ви маєте велике покликання: ніколи не будувати стіни, лише мости. Саме таку радість зустрічаю у вас».

А яким є послання миру для молоді? Відповідаючи на це останнє запитання, Папа зауважив, що всі говорять про мир: «Деякі могутні цього світу говорять про нього, кажуть прекрасні слова про мир, але за цими словами продають зброю! Від вас я очікую чесності, чесності між тим, що ви думаєте, що відчуваєте і що чините. Всі ці три речі разом. Інакше мова йтиме про лицемірство».