Папа до молоді: Це ганьба називати бомбу “матір’ю”!
  • Нед, 07/05/2017 - 13:39

Слід перемогти культуру знищення, яка називає «матір’ю» бомбу та показує по-телебаченні лише зло, бо це збільшує рейтинги. Думками про це Папа Франциск поділився, спілкуючись у суботу, 6 травня 2017 р.. з учнями італійських шкіл, які цими днями брали участь в різних маніфестаціях в Римі на тему миру і захисту прав людини. Організатором заходу була Національна координаційна рада місцевих організацій за мир і права людини у співпраці з різними освітніми установами та Дикастерією Святого Престолу сприяння цілісному розвиткові людини.

Зустріч молоді з Главою Католицької Церкви відбулася в залі Павла VI у Ватикані та проходила у формі діалогу, під час якого Святіший Отець відповідав на їхні запитання без заздалегідь приготованої промови. За його словами, прийшов час протистояти «культурі знищення» та безстрашно перемагати її силою лагідності. Він подякував за конкретність запитань, в яких проглядається тривога з огляду на різні трагедії, що пригноблюють світ, від війн до бідності та порушення прав людини. А в телевізорі бачимо лише погані новини, бо, здається, чим більше такого змісту в передачі, тим більшим успіхом вона користується.

Папа пригадав ситуацію з мігрантами в Європі, яка є найбільшою кризою такого характеру з часів другої світової війни. А причиною цього є насильство та війни, які спотворюють обличчя людства. «Ми переживаємо найбільшу трагедію з часів другої світової війни. Так, це правда, існує чимало добрих людей, чимало добрих речей у світі, яких не видно. Але світ перебуває у стані війни», – сказав Глава Католицької Церкви, додаючи:

«Мені соромно з огляду на те, що одну бомбу назвали “Матір’ю всіх бомб”. Але ж мама дає життя! А ця сіє смерть! Називати “мамою” цей механізм? Що це діється у світі?!» – риторично запитував він.

У цьому контексті Папа відзначив слабкість багатьох міжнародних лідерів. Він також звернув увагу на те, що в той час, як з одного боку існує велике прагнення миру, з іншого – йде жвава торгівля зброєю. Існують ті, хто наживається на торгівлі зброєю, продаючи її воюючим, і, таким чином, смерть людей є для них джерелом заробітку.

Святіший Отець також осудив незаконний обіг наркотиків, що нищить багато молодих людей. У цьому контексті він знову наголосив на тому, що у центрі економіки поставлено гроші і владу, а не людину. Окремий засуд з його уст знову пролунав на адресу нелегальної праці та визискування. І якщо хтось вважає, що це відбувається десь далеко, він помиляється. «Саме тут, у Європі, в Італії! Визискування людей відбувається тоді, коли зарплата виплачується “на чорно”, коли заключаються перервані контракти, аби уникнути соціальних гарантій… Все це називається визискуванням, яке ми, католики, називаємо смертельним гріхом!» – наголосив Наступник святого Петра.

Папа також зупинився на часто підкреслюваній ним темі обмов і пліток, які він називає «справжнім тероризмом», що «нищить людську особу». Він закликав підлітків «прикусити язика», коли приходить спокуса обмовляти інших. У цьому контексті він також заохотив остерігатися насильства, яке проявляється у словесних нападках і образах, що сьогодні, на жаль, можна побачити також і під час політичних дебатів. Перед обличчям цих явищ, за його словами, потрібне наставлення лагідності.

«Бути лагідними, мати наставлення лагідності, не означає бути немудрими, – сказав він. – Це означає говорити про речі в мирі, спокійно, нікого не ранячи, шукати такі способи висловитися, які не завдають ран. Лагідність – це одна із чеснот, яку ми повинні наново навчитися, знову віднайти у своєму житті. І в цьому допомагає не навішувати під час розмов на людей ярликів».

Святіший Отець не оминув близької йому теми захисту довкілля. «Ми нищимо найцінніший дар, даний нам Богом – створіння», – з гіркотою відзначив він, викриваючи шкоду, завдану споживацтвом, яке веде до експериментів над життям, появи нових рідкісних недуг, до сумних явищ забруднення навколишнього середовища. І в цій ділянці, як показує досвід Паризької кліматичної конференції, існує загроза великої кількості слів, що супроводжуються незначними діями.

Папа закликав молодь ніколи не знеохочуватися і наголосив на необхідності відновити «освітній пакт» між школою та сім’єю задля поширення спільного добра. Він заохотив підлітків вправлятися у слуханні, а вчителів – присвячувати час вихованню до миру.