Папа до молоді: Христос ніколи не покидає вас
  • Птн, 05/08/2022 - 16:00
Зустрічаючись з учасниками молодіжного табору «Альфа», Святіший Отець заохотив їх прийняти Христа за свого друга і попутника на дорозі власного життя.

5 серпня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників молодіжного табору «Альфа». Цей тижневий табір для юнаків та дівчат є креативним літнім простором, який крім відпочинку, охоплює нові знайомства з іноземними учасниками та зустрічі з цікавими спікерами. У своєму слові Святіший Отець закликав молодь до роздумів над основними життєвими питаннями, вказуючи на відповідь, яку дає Христос.

 

Секуляризація, яка містить прагнення безконечності

Звертаючись до молоді з Італії та інших європейських країн, Папа Франциск запросив юнаків та дівчат роздумати над фундаментальними питаннями життя. «Ви народилися в контексті, який визначає себе як “секуляризований”, тобто де в культурі домінує не вимір сакрального, а реальність світу», – сказав Святіший Отець. У цьому контексті він пригадав про свою подорож до Канади, де зустрівся з корінними народами цієї країни, які є «хранителями споконвічних цінностей і традицій, але живуть у дуже сучасній, дуже секуляризованій країні». У секуляризованому контексті жага безкінечності ніколи не зменшується в людському серці, «навіть у вас, які зростали з інформаційними технологіями, виникають великі питання всіх часів: звідки походимо? Що лежить в основі всього? У чому сенс мого існування?» – зазначив Папа Франциск. Він зауважив, що Бог подібно звертався до перших двох Своїх учнів на березі річки Йордан, промовляючи до них: «Чого шукаєте?» (Ів. 1,38). Перш ніж дати відповідь на це запитання, Ісус навчає, що це питання потрібно поставити собі. «Якщо хтось ставить собі це питання, він є молодим, навіть якщо йому вісімдесят. А якщо ні, то він старий, хоч йому двадцять», – сказав Святіший Отець. Він додав, що у певному сенсі Христос любить більше запитання ніж відповіді, оскільки вони є відкритими, а людина, яка живе питаннями, звикла відкривати.

Христос, Який є повнотою життя

Говорячи про людські стосунки з Богом, з іншими, із творінням та з собою, Папа Франциск зауважив, що вони мають характер незавершеності і виражають прагнення до «повноти життя, радості, сенсу». І саме Христос є цією повнотою та життям. «Він наша надія і найкрасивіша молодість у цьому світі. Все, до чого він торкається, молодіє, стає новим, наповнюється життям […]. Він живий і хоче, щоб ти був живий! Він у вас, Він з вами і ніколи не покидає вас. Наскільки далеко ви можете віддалитися, поруч з вами Воскреслий, який кличе вас і чекає, щоб ви все розпочали заново. Коли ви старієте від смутку, образ, страхів, сумнівів чи невдач, Він буде поруч, щоб повернути вам силу та надію» (Christus vivit 1-2)», – вказав Святіший Отець. Такий вплив Бога на своє життя відчули Христові учні. «І це справедливо для вас, для кожного з нас, для вас, хлопці та дівчата епохи Інтернету», – підкреслив Папа Франциск.

 

Повнота, яка вказує дорогу

Говорячи про назву молодіжного табору «Альфа», Святіший Отець закликав до єдності з Христом, який є Альфою, тобто початком, а також Омегою – кінцем, здійсненням та повнотою. «У єдності з Ісусом кожен із нас стає насінням, якому судилося прорости, вирости, принести плід. Але ми повинні слідувати за ним! Скажи ні егоїзму, скажи “ні” егоцентризму, скажи “ні” вдаванню більшими, ніж ми є. Ні. Знати, як сказати “ні” кожному закриттю. Бути самим собою і не надиматися, ані не прибіднюватися, визнавати себе таким, який ти є, це справжнє смирення. І перед обличчям зла, яке є в нас і навколо нас, не тікайте, не ухиляйтеся від реальності, не падайте духом, але кожен візьміть свою частку відповідальності – Ісус каже “свій хрест” – і несіть його з любов'ю, з радістю. Не самі, ні, це неможливо: завжди з Ісусом, Він попереду, а ми позаду», – вказав Папа Франциск.

Бог цінує унікальність кожного

Святіший Отець підкреслив, що Бог любить нас та бажає для кожного повноти, яка є унікальною для кожного, адже Він «не хоче фотокопій, лише оригінали». Папа Франциск навів молоді приклад блаженного Карло Акутіса. «Земне життя Карла було коротким, дуже коротким, але воно було насиченим. Це було схоже на змагання, забіг до раю. Він біг від дня свого першого Причастя, коли зустрів Ісуса в Його Тілі і Крові. Так, оскільки Ісус – це не ідея: Ісус не є ідеєю чи моральним правилом, ні, Ісус – це особа, друг, попутник», – зазначив Святіший Отець.