Папа до молоді: не дозвольте, щоб вас купили, спокусили й поневолили колонізаційними ідеологіями
  • Нед, 07/10/2018 - 16:42

Про активність та розвиток, про життєву послідовність і конкретність, про безцінність життя та правильне вживання соціальних мереж, про необхідність пам’ятати свої корені й спілкуватись з дідусями та бабусями говорив Святіший Отець під час зустрічі з молоддю, що відбулась у Ватикані в суботу, 6 жовтня 2018 р.

“Будьте молоддю, що прямує, що дивиться на горизонт, а не в дзеркало. Завжди дивіться вперед, будьте в русі, а не перебувайте на дивані”, – закликав Папа Франциск хлопців та дівчат, зустрічаючись з ними в суботу, 6 жовтня 2018 р., в залі Павла VІ у Ватикані. Ця особлива зустріч, що відбулась у контексті ХV Загальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему молоді, пройшла під гаслом «Ми – унікальні, солідарні, креативні». В ході зустрічі, окрім свідчень хлопців і дівчат, музичних та хореографічних моментів, було передбачено, що Вселенський Архиєрей дасть відповіді на деякі запитання молоді, натомість, Папа на початку свого слова зазначив, що відповіді на ці запитання дадуть Отці Синоду після спільних обговорень і дискусій, адже саме для цього й скликана ця асамблея, а він, користуючись цією хвилиною, поділиться із ними кількома своїми думками.

Виходити на пошуки добра, правди й краси

Заохочуючи молодь бути активною та перебувати в русі, Святіший Отець наголосив, що сумно бачити молодих людей, які вже в 24 роки немов би пенсіонери. Потрібно знайти себе. В цьому нам не допоможе дзеркало, але діяльність та вихід для шукання добра, правди й краси.  Саме там можна знайти себе самого.

Пригадуючи свідчення одного із учасників, Папа наголосив на важливості бути послідовними в нашому житті. Якщо ми називаємо себе християнами, то повинні не лише прочитати Блаженства, звіщені Ісусом та записані святими Євангелистами, але жити згідно із ними, практикувати їх. Мирянин, священик, богопосвячена особа, кожен із нас повинен жити згідно із тим, у що вірить. Єпископ Риму пригадав молодим людям: «Також і ви повинні бути послідовними на своєму шляху й запитувати себе: “Чи я послідовний у своєму житті?”»

Проблема нерівності

Сьогодні можемо зауважити, що втрачається справжнє значення влади. Адже влада, згідно із повчанням Ісуса Христа, – це служіння. В іншому випадку маємо справу з егоїзмом, з бажанням применшити іншу особу: не дати іншій людині можливості розвиватись – це означає панувати, намагатись вчинити інших своїми слугами. Зрілі люди так не поводяться, бо влада є для того, щоб допомогти іншому зростати, аби самому служити нашому ближньому. Цей принцип є важливим як для політики, так і для нашого щоденного життя.

Безцінність молоді

Далі Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що молодь є безцінною, що молоді особи не мають ціни, вони не є товаром. «Не дозвольте, щоб вас купили, не дозвольте на те, щоб вас спокусили, не дозвольте себе поневолити колонізаційними ідеологіями, що вкладають нам у голову ідеї і, в кінцевому результаті, вчиняють нас рабами, залежними, невдахами в житті», – підкреслив Папа, додаючи, що кожна людина є вільною, тому потрібно любити цю свободу, яку дарує нам Христос. 

Вживання соціальних мереж та конкретність у житті

Святіший Отець перестеріг молодь перед небезпекою надмірного використання соціальних мереж: хоча вони й здатні поєднати людей у лічені секунди, проте, якщо таке вживання стане звичкою, то можна закінчити, як сім’я, що збирається на обід чи вечерю за одним столом, але кожен користується своїм смартфоном, спілкується з чужими людьми, занедбуючи живі, реальні стосунки з тими, що поряд.

Серед іншого, Папа Франциск наголосив на необхідності бути конкретними в житті. Конкретність є гарантією нашого руху вперед. Якщо медія чи вживання Інтернету віддаляють особу від конкретності, то слід відмовитись від такого використання. Адже без конкретності не буде й майбутнього. Ця конкретність полягає також у прийнятті: у відкритості наших дверей та рук стосовно інших. А ментальність, що сьогодні є дуже поширеною, яка бачить небезпеку, зло та тягар у чужинцеві, в іншому, в мігранті, можна подолати обіймами, прийняттям, діалогом, любов’ю.

А на закінчення, продовжуючи тему конкретності в житті, Вселенський Архиєрей заохотив хлопців та дівчат до спілкування з їхніми дідусями та бабусями, які є коренями їхньої конкретності, корінням їхнього розвитку та життєвої плідності; до занурення в їхнє коріння, завдяки якому вони можуть зростати та прямувати вперед, приносячи плоди й стаючи, таким чином, корінням для іншим.