Папа до молоді: відкривайте свідчення любові святих
  • Суб, 18/06/2022 - 16:27
Приймаючи на аудієнції учасників конференції молодіжних лідерів Сиро-Малабарської Церкви, Святіший Отець пригадав про необхідність вийти назустріч Христу та вчитися мудрості у старших поколінь.

В суботу, 18 червня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції молодіжних лідерів Сиро-Малабарської Церкви в діаспорі. Святіший Отець закликав молодь шукати у своєму житті Христа, який дарує свою любов. У цьому контексті йшлося також про свідчення віри та наслідування Богородиці у своєму житті.

Шукати Бога на дорозі життя

Папа Франциск привітав молодіжних лідерів, які здійснюють своє паломництво до Риму. «У кожному паломництві ми шукаємо, насамперед, Господа Ісуса, Того, Хто є дорогою, істиною і життям. Ми бажаємо йти за ним і ступати Його дорогою, дорогою любові, єдиною дорогою, що веде до вічного життя. Це не зручна дорога, але вона захоплююча, і Він ніколи не покидає нас, ніколи не залишає нас самотніми», – підкреслив Святіший Отець. Він пригадав історію апостола Петра, який рішуче вирішив піти за Христом (пор. Йо 6, 68), вказуючи молоді, що життя стає сповненим сенсу та плідним, коли ми кажемо «так» Ісусові. Папа Франциск закликав поміркувати над Божою любов’ю, яка дається не через заслуги, а як чистий дар. «Цей досвід дає сенс всьому життю; і дає сили сказати “так” служінню та відповідальності та “ні” поверховості та надуживанню», – зауважив Святіший Отець.

 

Церква, яка живе завдяки свідченню

Папа Франциск пригадав про появу перших християнських громад в Індії, які беруть свій початок від проповіді апостола Томи. «Згідно з переданням, цього року виповнюється 1950 років від мученицької смерті апостола Томи, який у такий спосіб закріпив свою дружбу з Ісусом, Якому він сказав: “Господь мій і Бог мій!” (Йо 20:29)», – зазначив Святіший Отець. Апостольський вимір Церкви вказує на заснування на свідченні апостолів, і тому Церква постійно зростає не через прозелітизм, а завдяки свідченню. «Кожен охрещений бере участь у її будівництві тією мірою, якою є свідком. І ви покликані бути такими, насамперед, серед своїх однолітків у сиро-малабарській діаспорі, а також щодо тих, хто не належить до вашої спільноти, і тих, хто навіть не знає Господа Ісуса», – зауважив Папа Франциск.

Любов, яка тягнеться до добра та правди

Звертаючись до молодіжних лідерів, Святіший Отець виокремив спільну рису молоді – прагнення до непідробної, прекрасної і великої любові. Тому він закликав не боятись цієї любові, яку відкриває нам Христос, а апостол Павло означує як великодушну і терпеливу, яка не шукає власних інтересів, а тягнеться до добра та правди (пор. 1 Кор 13, 4-6). «Я закликаю вас відкривати свідчення любові святих кожної епохи, навіть нашого часу: вони демонструють більше, ніж будь-яка промова, що християнство полягає не в низці заборон, які придушують прагнення до щастя, а в проекті життя, здатного наповнити серце. Не бійтеся бунтувати проти поширеної тенденції применшувати любов до чогось банального, без краси, без сопричастя, без вірності та відповідальності. Це те, що відбувається, коли ми використовуємо інших у власних егоїстичних цілях, як об’єкти: серця розбиваються, а туга залишається», – зауважив Папа Франциск.

 

Приклад життя Богородиці, яке стало піснею хвали Богові

Святіший Отець пригадав про наступний Світовий день молоді, який відбудеться наступного року в Лісабоні на тему «Марія, зібравшись, пустилася швидко в дорогу» (Лк 1,39), відзначивши відкритість, рішучість Богородиці, Яка не закривається у своїй зоні комфорту та безпеки, а негайно вирушає в дорогу. У історії про відвідування Єлизавети Марією Папа Франциск відзначив плідність зустрічі молоді з людьми похилого віку, щоб відкрити своє коріння і отримати естафету від тих, хто нам передував. «Ви, молоді, маєте силу, літні – пам’ять і мудрість. Я закликаю вас зробити як Марія з Єлизаветою, відвідувати своїх літніх родичів, отримувати їхню мудрість», – зазначив Святіший Отець.

Вказуючи на приклад Богородиці, Папа Франциск пригадав Її прославу Бога у величальній пісні «Magnificat». «Щоб і ви, юнаки і дівчата, зробили своє життя піснею хвали, даром для всього людства, необхідно вкорінитися в традиції та молитві попередніх поколінь. Зокрема, у вашому випадку, вкорінитися в історії вашої Церкви, в її духовному та літургійному багатстві, яке потрібно завжди заново відкривати за допомогою ваших єпископів і священиків. Понад усе, я захочую вас добре пізнавати Боже слово, щодня читаючи його та зіставляючи зі своїм життям. Так Ісус, Воскреслий, зігріє ваші серця, осяє ваші кроки, також у важких й темних хвилинах (пор. Лк 24, 13-35)», – зазначив Святіший Отець.