Папа до морських душпастирів: дякую за ваше служіння милосердя
  • Втр, 04/10/2022 - 12:51

У посланні, присвяченому морському душпастирству, Святіший Отець торкнувся питання несправедливих умов праці працівників моря, а також плодів організації Stella Maris.

З нагоди XXV Всесвітнього конгресу Асоціації морського апостоляту Stella Maris (Зірка моря), що від 2 до 5 жовтня 2022 р. відбувається в шотландському місті Ґлазґо, Папа Франциск звернувся до учасників цього заходу через послання. Святіший Отець відзначив турботу капеланів та волонтерів асоціації, запевнюючи всіх працівників, які трудяться на морі, у своїй молитві та близькості.

Морський апостолят на служінні всім

У надісланому вітальному листі Папа пригадав про 100-ліття від заснування організації Stella Maris в Ґлазґо, яке однак, не було належно відзначене у 2020 році через пандемію Covid-19. «У цій радісній події я єднаюся з вами та всіма людьми, пов’язаними із Stella Maris, в подяці Всемогутньому Богу за свідчення віри та незліченні акти люб’язності та милосердя, проявлені багатьма капеланами та волонтерами протягом останнього століття до тих, хто важко працював у наших морях та судноплавних водах на благо всіх нас», – зазначив Святіший Отець. Він виокремив багаті плоди морського апостоляту, який пропонує духовну, психологічну та матеріальну допомогу на кораблях і на березі для безліч моряків і морського персоналу різних національностей і релігій. «Ця глобальна присутність відображає вашу особливу відповідь на Господнє доручення: “Ідіть по всьому світу та проповідуйте Євангелію всякому творінню” (Мк 16,15). У зв’язку з цим не можна не думати про той факт, що більша частина служіння Ісуса відбувалася на і навколо невеликої, але життєво важливої водойми – Галилейського моря – і що деякі з його перших учнів були рибалками, які, в у свою чергу, стали рибалками людей (пор. Мт 4,19)», – зауважив Папа.

Труднощі працівників моря, які потребують уваги

Відзначаючи важливість морської інфраструктури, Святіший Отець пише, що близько дев’яноста відсотків товарів транспортується кораблями. Це стало можливим «завдяки щоденній праці понад півтора мільйона людей, багато з яких по кілька місяців поспіль залишаються далеко від підтримки сімей, а також своїх соціальних і релігійних спільнот», – зазначив Папа, вказуючи водночас на труднощі моряків, пов’язані з пандемією Covid-19, несправедливими умовами праці та іншими факторами. Святіший Отець запевнив моряків у своїй близькості та молитві, просячи членів морського апостоляту Stella Maris привертати увагу до проблем, які позбавляють багатьох членів морської спільноти їх Богом даної людської гідності. «Таким чином, Апостолят продовжуватиме своє благородне служіння втілення на практиці слів Ісуса: «Чужинцем був, і ви мене прийняли» (Мт 25,35)», – підсумував Папа. На завершення послання Святіший Отець доручив капеланів, волонтерів і всіх людей, пов’язаних з організацією Stella Maris люблячому захисту Божої Матері, Яка є покровителькою моряків з титулом Зірка моря.