Папа до німецьких католиків: об’єднати зусилля на користь миру
  • Срд, 09/05/2018 - 21:06

Ключовим засобом для досягнення миру є «наше християнське заанґажування у сім’ї, в наших школах і формаційних інституціях, але також і насамперед, в політиці». Про це Папа Франциск нагадує у своєму посланні з нагоди відкриття 101-го Katholikentag (Дня католиків) у Німеччині. Захід, тема якого звучить: «Шукай мир», відбувається в м. Мюнстері від 9 до 13 травня.

Проблема фанатизму й поширення насильства

Серед найгостріших питань в громадській дискусії щодо релігії, як зауважує Глава Католицької Церкви, є «проблема фанатизму й поширення насильства», бо всюди, де людину вже більше не вважається Божим даром, присутні «незгода, образи та ненависть». Особливу тривогу він висловлює щодо дітей та молодих людей, які, змушені втікати з дому задля війни, стукають до наших дверей, просячи притулку. «В їхній очах, – зазначає Папа, – бачимо ностальгію за миром».

У цьому контексті Святіший Отець звертає увагу на те, що «День католиків», який відбувається у Мюнстері, «заохочує вчитися шляхів миру задля нашого майбутнього з нашої історії». Саме в цьому німецькому місті 370 років тому був підписаний мирний договір, який поклав край руйнівній Тридцятирічній війні. «Було погоджено, – нагадує Папа, – покласти край воєнному душогубству, коєному людиною також і зловживаючи релігією».

Спільні зусилля на користь миру

Глава Католицької Церкви наголошує на важливості християнських зусиль на користь миру, який зростає також і тоді, коли християни різних конфесій «прилюдно єднаються у свідченні Христа» та разом анґажуються в суспільне життя. Адже Христос, у дійсності, є «нашим миром».

Справа миру, однак, вимагає зусиль з боку «всіх людей доброї волі», які представляють різні релігії. Бо всі можуть бути «посланцями миру».

Загальна участь у суспільних благах

Запорукою тривалого миру, як зазначає Папа, є справедлива участь всіх у суспільному добробуті, й у це «цінний внесок» роблять церковні харитативні інституції.

Мир, починаючи від слів

Святіший Отець підкреслив, що мир починається також від підбирання слів, які повинні бути добрими, гідними довіри й правдолюбними. Мирові служать також і «слова наших молитов», – додає він, побажавши німецьким католикам, щоб ці дні стали «великим святом віри й знаком миру, видимим здалека».

Головний суспільний захід німецьких католиків

«Katholikentag» (День католиків) в Німеччині був започаткований 1848 року як «Загальні збори Католицької асоціації Німеччини». Форум має, переважно, дискусійний характер і відзначається соціальним виміром. Останніми десятиріччями він став основним суспільним заходом німецьких католиків, який збирає десятки тисяч учасників для поглиблення віри, богословських знань, обговорення проблем сучасної віруючої людини та Церкви не тільки з Німеччини, але й з усього світу. Під час конгресу, що відбувається один раз на два роки, проводяться численні конференції, зустрічі, різноманітні релігійні, культурні, наукові, суспільно-політичні та духовні події.