Папа до нових єпископів: Звіщайте Боже слово, а не нудні промови; не забувайте про коріння!
  • Суб, 05/10/2019 - 13:50

Ввечері, 4 жовтня 2019 р., Папа Франциск очолив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані, під час якої уділив єпископські свячення чотирьом співробітникам Апостольської Столиці. Насамперед, це архиєпископ Майкл Черні, єзуїт, який є Заступником секретаря Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові для Відділу в справах мігрантів і біженців, який наступного дня отримає з рук Святішого Отця кардинальські відзнаки.

 

Далі – троє співробітників Державного Секретаріату, які отримали ранг Апостольських Нунціїв. Це архиєпископ Паоло Руделлі, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Раді Європи в Страсбурзі, архиєпископ Антуан Камільєрі, на момент призначення – Заступник Секретаря, відповідального за стосунки з державами, та архиєпископ Паоло Борджія з Відділу загальних справ. Беручи до уваги походження висвячених, співсвятителями були кардинали П’єьро Паролін, Державний Секретар, і Петер Турксон, Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини.

Пам’ятайте, звідки вийшли і для кого

Після прочитання Євангелії та представлення кандидатів до свячень, Папа Франциск виголосив проповідь. Це була так звана «обрядова проповідь», призначена на поставлення єпископа, яку Святіший Отець доповнив особистими роздумами. Згадана проповідь запрошує замислитися над церковними обов’язками, що доручені єпископам, які покликані продовжувати служіння колегії Дванадцятьох Апостолів, заснованої Христом.

Папа нагадав новопоставленим єпископам, що вони висвячені не для себе, але для Божих речей, для служіння, а не панування, для звіщення Божого слова. «Звіщайте істинне слово, а не нудні промови, яких ніхто не розуміє», – сказав він, вказуючи на те, як святий Петро назвав головними завданнями єпископа молитися й проповідувати Боже слово.

 

У контексті того, що єпископи є «сторожами й розподілювачами Христових таїнств», Святіший Отець нагадав про три виміри близькості, якою вони повинні жити. «Це близькість з Богом на молитві, як перший обов’язок, близькість з пресвітерами в священичій колегії та близькість з людом. Не забувайте, що ви були вибрані з отари, не забувайте свого коріння, про тих, які передали вам віру, які надали вам ідентичність. Не зрікайтеся Божого люду», – закликав проповідник. Врешті, четверта близькість – це участь у колегії єпископів, що полягає в турботі про всі Церкви, з особливою великодушністю допомагаючи тих, які найбільше потребують допомоги.

«З любов’ю чувайте над усією отарою, в якій Святий Дух поставляє вас управляти Божою Церквою, в ім’я Отця, образ Якого уприсутнюєте, в ім’я Ісуса Христа, Його Сина, Який настановив вас учителями, священиками й пастирями; в ім’я Святого Духа, Який дає життя Церкві й Свою могутністю підтримує нашу слабкість», – підсумував Папа.