Папа до нових послів: Торгівля зброєю і вимушена міграція – виклики для миру
  • Чтв, 15/05/2014 - 22:13

Торгівля зброєю і вимушена міграція – це два виклики, на які треба відповісти в процесі будування миру на планеті, вважає Папа Франциск. 15 травня 2014 року він прийняв вірчі грамоти в нових послів Швейцарії, Ліберії, Ефіопії, Судану, Ямайки, ПАР та Індії, які виконуватимуть дипломатичну місію при Святому Престолі. Свою промову до зібраних Понтифік присвятив миру – мета, якої ніколи не досягли повністю і до якої повинні прагнути всі покоління, відповідаючи на виклики, які ставить кожна епоха. Одним з таких актуальних викликів Папа вважає торгівлю зброєю. «Усі говорять про мир, всі оголошують про бажання його мати, але, на жаль, поширення різного озброєння веде у зворотному напрямку. Торгівля зброєю призводить до ускладнення і віддалення мирних рішень, особливо тому, що часто відбувається незаконно», – сказав Папа Франциск. Він закликав до нового етапу зосереджених і відважних зусиль проти поширення озброєнь.
Іншим викликом, за словами Святішого Отця, є вимушена міграція. У ній присутні два протилежних елементи: з одного боку, приголомшливі історії людей, які зуміли вибратися «з нелюдських умов і знайти гідність, свободу і безпеку», а з іншого, історії осіб, що викликають «сльози і сором», коли «наші брати і сестри, діти Божі, що хочуть жити і працювати в спокої, змушені здійснювати небезпечні для життя подорожі, терпіти шантаж, тортури і різні зловживання, щоб іноді закінчити життя в пустелі або на дні моря», зазначив Папа.

За словами Папи, торгівля зброєю і вимушена міграція пов'язані між собою. «Було б абсурдним протиріччям говорити про мир, вести мирні перемовини, і в той же час сприяти торгівлі зброєю і дозволяти її. Треба сказати, що було б цинічно проголошувати права людини і одночасно ігнорувати або не піклуватися про людей, змушених залишати свої землі, вмирати, намагаючись зробити це, не зустрівши міжнародної солідарності», – зазначив Папа Франциск.

Святіший Отець запевнив нових послів, що Святий Престіл хоче продовжувати співпрацю задля подолання цих феноменів і йти шляхами, які ведуть до справедливості та миру.

За допомогою: be.radiovaticana.va