Папа до Ордену Піарів: виховувати, звіщати і перетворювати
  • Втр, 14/11/2017 - 17:23

Виховувати, звіщати і перетворювати – на цих трьох головних аспектах наголосив Папа, зустрічаючись з делегатами Ордену регулярних убогих кліриків Божої Матері благодійних шкіл, відомих як «піари» або «сколопи», які трудяться у 36-ти країнах світу, посвячуючись вихованню та освіті молоді. Цей римо-католицький чернечий Орден заснував у ХVІІ сторіччі іспанський священик святий Йосиф Каласанцій з метою забезпечити найубогішу молодь безкоштовним навчанням та приготувати до свідомої участі в християнському житті. Зустріч відбулась у приватній формі, а Святіший Отець звернувся до присутніх іспанською мовою.

Його Святість заохотив членів Ордену піарів до оздоровлення освітньої системи, підтримуючи потрійний діалог між школою, сім’єю та молоддю. Виходячи із спостереження, що в наші дні «виховний пакт» між школою, сім'єю та молоддю розірваний, Єпископ Риму наголосив на необхідності активного залучення всіх цих трьох реалій у виховний процес молодих поколінь, а таке завдання стоїть, насамперед, перед сім'єю. За словами Святішого Отця, школа, сім'я і молодь покликані до взаємного конструктивного діалогу в ім'я оновленого «виховного пакту». При цьому необхідно відійти від усталеної схеми, згідно з якою «виховання –  це заповнення розуму поняттями». Папа Франциск підкреслив, що для ґрунтовної підготовки до дорослого життя виховання повинно стосуватися «ідей, сердець і рук» молоді. Справжнє виховання має ґрунтуватися на мисленні, почуттях і діях, і, перш усього, на гармонії між ними. Тільки таким чином учні зможуть думати про те, що вони відчувають і роблять; відчувати те, що думають і роблять; робити те, про що думають і що відчувають: ці три аспекти ніколи не можна розділяти між собою.

Святіший Отець окремо наголосив на тому, що сучасна молодь дуже часто не усвідомлює свого коріння, тому необхідно допомогти їй це зробити. За словами Святішого Отця, для повної реалізації виховного процесу необхідно, аби молоде покоління вело активний діалог зі старшими: «Сьогоднішні молоді люди повинні говорити з людьми похилого віку», –  підкреслив Папа, додаючи, що це єдиний спосіб знайти своє коріння.  «Прошу вас і даю вам цю місію, – сказав він. – Поки ще маємо час, поки ми відійдемо, старайтесь заохочувати діалог між молодими й старшими».