Папа до паломництва циган: насамперед, будьте добрими христинами!
  • Втр, 27/10/2015 - 10:18

«Насамперед, будьте добрими христинами!» – закликав Папа Франциск учасників міжнародного паломництва циган, приймаючи їх у Ватикані 26 жовтня 2015 року. У прощі взяло участь приблизно 7000 циган з усіх країн Європи, а також з Америки та Азії. Її організувала Папська Рада в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих з нагоди 50-ї річниці відвідин циганського табору поблизу Риму блаженним Папою Павлом VI, що відбулися 26 вересня 1965 року.

Паломництво тривало від 23 до 16 жовтня, а його кульмінаційним моментом була зустріч з Папою Франциском.

Своє слово до учасникі паломницва Папа Франциск розпочав словами: «О Del si tumentsa!» (Господь з вами!). Святіший Отець висловив признання паломникам, багато з яких прибули дуже здалека, подякувавши їм, що так численно зібрались для того, щоб відзначити 50-ту річницю відвідин циганського табору Папою Павлом VІ. «Від того часу, – наголосив Вселенський Архиєрей, – ми стали свідками великих змін, як у сфері євангелізації, так і сприянню людському, суспільному та культурному розвиткові циганського народу».

Святіший Отець зазначив, що йому відомі труднощі, які переживає циганський народ. Він неодноразово бачив важкі умови, в яких вони перебувають, як нелегко їм знайти роботу та засоби для існування. Це все суперечить правові кожної людини на гідне життя та працю, на освіту та охорону здоров’я. Моральний та соціальний порядок вимагає, щоб кожна людська істота могла втішатись фундаментальними правами і повинна виконувати власні обов’язки. Саме на такій основі можливо будувати мирне співіснування, в якому відмінні культури й традиції зберігатимуть власні цінності, шануючи інших в дусі діалогу та інтеграції.

Папа Франциск підкреслив, що настав час позбутись вікових упереджень та взаємного недовір’я, що є основою дискримінації, расизму та ксенофобії. Ніхто не повинен почуватись відокремленим і нікому не дозволено топтати гідність та права іншого. Євангеліє милосердя повинно пробудити сумління й відкрити серця та руки найбільш потребуючим та відкиненим, починаючи від найближчих.

«Насамперед, будьте добрими християнами, – закликав Святіший Отець, – уникаючи того всього, що не гідне цього імені: фальші, обманів, шахрайства, сварок. Беруть приклад з блаженного Серафина Хіменес Малья, що був сином циганського народу. Він відзначався чесністю й покорою та великою набожністю до Пресвятої Богородиці. Наново пропоную вам його, як зразок життя та побожності».

Пригадаємо, що блаженний Серафин Хіменес Малья, покровитель циган у католицькій Церкві, був беатифікований 1997 року святим Папою Іваном Павло ІІ. Він загинув як мученик за віру 1931 року під час громадянської війни в Іспанії.

«Не давайте приводу, щоб засоби масової комунікації та громадська думка погано говорили про вас. Будьте головними дійовими особами вашого теперішнього та майбутнього, – мовив Святіший Отець. – Як усі громадяни, ви можете сприяти добробуту та прогресові суспільства, шануючи закони, виконуючи свої обов’язки та інтегруючись також і за допомогою нових поколінь.

Папа окремо наголосив на потребі освіти, яка лежить в основі розвитку людської особи,  адже низький рівень освіти часто стає на перешкоді інтеграції циган та покращення якості їхнього життя. Він закликав циган дати можливість своїм дітям доступити до освіти, не чинити їм перешкод у цьому. Адже вищий рівень освіти дозволить молоді стати активнішими громадянами, брати участь в політичному, суспільному та економічному житті своїх країн.

Вселенський Архиєрей запевнив циганському народові любов та заохоту з боку Церкви, а на закінчення аудієнції увінчав короною статую Пресвятої Богородиці циган.