Папа до підлітків: Навчитися прощати, щоб збагнути Ісуса та стати свідками милосердя
  • Нед, 24/04/2016 - 14:06

«Діла милосердя – це прості жести, притаманні щоденному життю, які дають змогу розпізнати Ісусове обличчя в обличчях багатьох людей». Про це Папа Франциск пригадав підліткам, які зібралися у Римі на прощу з нагоди Святого Року Милосердя, присвячену саме їм. Заходи, що відбуваються від 23 до 25 квітня 2016 р., зібрали у Вічному Місті коло 70 тисяч хлопців і дівчат.

Після прощі до Святих Дверей та сповіді на площі Святого Петра, галаслива юрба юних прочан перебралася на «Олімпійський» стадіон Риму, де відбулися чування у вигляді концертної програми та свідчень, під час яких Святіший Отець звернувся до них за посередництвом відеопослання. «Мені прикро, що я не зміг прийти до вас. Я вирішив привітати вас оцим відео, але я б з великою приємністю прибув на стадіон», – сказав він.

Глава Католицької Церкви склав подяку всім, хто відгукнувся на його запрошення приїхати до Риму на святкування Ювілею Милосердя. «Сьогодні вранці, – зазначив він, – ви перетворили площу Святого Петра у велику сповідальницю та пройшли через Святі Двері. Не забувайте, що Двері вказують на зустріч з Ісусом, яка впроваджує нас у любов Отця, закликаючи бути милосердними, як і Він є милосердним».

У світлі того, що одним з елементів одягу юних паломників були хустинки з написаними ділами милосердя для тіла, Папа закликав добре їх вивчити, тому що вони є «стилем християнського життя». Зазначивши, що вони допомагають «розпізнати Ісусове обличчя в обличчях численних людей», він додав, що також існує чимало «таких же юних», як і вони, які є «голодними, спраглими, біженцями, чужинцями чи хворими і потребують нашої допомоги та приязні».

«Бути милосердними, – вів далі Святіший Отець, – означає також бути здатними прощати. А це не є легко, чи ж не так? Може трапитися, що, іноді, в сім’ї, у школі, на парафії, в спортзалі чи в місцях розваг хтось може нас скривдити, і ми почуваємося ображеними; або ж ми, знервувавшись, можемо образити інших. Не залишаймося з жалем та прагненням помсти! Це нічому не допоможе: це хробак, який точить душу, не даючи нам змогу почуватися щасливими. Прощаймо! Прощаймо і забуваймо про отриману кривду, тоді зможемо збагнути навчання Ісуса та бути Його учнями і свідками милосердя».

Далі Папа зазначив, що, іноді, трапляється так, що коли пробуємо зателефонувати друзям, не вдається встановити контакт задля відсутності покриття мережі, через що в деяких місцях мобільний телефон не працює. «Отож, – додав він, – пам’ятайте, що якщо у вашому житті відсутній Ісус, то це так, ніби немає покриття мережі! Тоді не вдається спілкуватися та закриваємося у собі самих. Тому, намагаймося завжди перебувати там, де “ловить” зв’язок! В родині, на парафії, у школі, адже в цьому світі ми завжди маємо що сказати доброго та істинного».