Папа до підлітків: Обіцяйте, що ніколи не займатиметесь цькуванням
  • Нед, 26/03/2017 - 14:21

Щоб передавати віру дітям, потрібне свідчення, показавши, як віра допомагає нам прямувати вперед. Про це Папа Франциск говорив під час останньої зустрічі в рамках свого одноденного душпастирського візиту до Мілану, що відбувся 25 березня 2017 р.: зустрічі з підлітками, що прийняли Святу Тайну Миропомазання чи готуються до її прийняття, батьками, волонтерами та вихованцями ораторіїв.

Святкова подія і діалог Святішого Отця з молоддю відбулися на стадіоні імені Джузеппе Меацци, відомому також як «Сан-Сіро», що є найбільшим в Італії та може вмістити 80 тисяч глядачів. Того вечора овації, які там зазвичай підносяться для футбольних команд, із заповнених вщент трибун були присвячені Наступникові святого Петра. Молитовно-концертна програма, проваджена Фундацією Міланських Ораторіїв та Дитячою Католицькою Акцією, включала молитви, свідчення, музику й хореографічні постановки.

Папа Франциск відповів на три запитання, поставивши, у свою чергу, кілька запитань присутнім. «Коли ти був у нашому віці, що тобі допомогло зростати в дружбі з Ісусом?» – запитав представник наймолодших учасників події. Святіший Отець відповів, що дідусі й бабусі, бо мають життєву мудрість. Крім того, зустрічі з друзями та парафія і відвідування ораторію. Ці три речі, переплетені молитвою.

Подружня пара запитувала, як віру передавати дітям? За словами Папи, в цьому провідна роль належить свідченню. Він заохотив присутніх замислитися на хвилинку на тим, хто допоміг їм зростати у вірі. Святіший Отець розповів, що в його випадку це був священик, який його охристив та супроводжував аж до вступу до Товариства Ісусового.

Наступник святого Петра зазначив, що ми іноді не можемо собі уявити, яку тугу переживає дитина, коли бачить, як батьки сваряться чи коли розлучаються. З цього – заохочення читати післясинодальний документ «Amoris laetitia», особливо, його перші розділи. Діти «своїми оченятами постійно за нами спостерігають», а тому потрібно «показувати їм, як віра допомагає нам прямувати вперед, долати численні труднощі, що стоять перед нами, не з песимістичним наставленням, але з довір’ям». За словами Папи, саме таким є найкраще свідчення, яке можна залишити дітям. Крім того він заохотив у неділю після Служби Божої знаходити час, щоб разом піти до парку, щоб погратися з дітьми, спілкуватися з ними. Важливим також є навчати діл милосердя та виховувати в дусі солідарності.

А відповідаючи на запитання катехита про необхідність співпраці у вихованні, Святіший Отець порадив дотримуватися гармонії між мовою розуму, серця та рук. «Добрий вчитель, вихователь чи тренер, – додав він, – вміє стимулювати добрі якості своїх вихованців, не занедбуючи при цьому інших».

Врешті, Папа звернувся і суворим закликом до підлітків ніколи не займатися цькуванням, обіцявши це Ісусові: «Увага! Послухайте, що тепер скажу. Чи у вашій школі, в кварталі, є такі діти, над якими ви насміхаєтеся, дразните їх, бо мають якусь ваду, або є товстунами чи худими, чи з інших причин? Задумайтесь. Чи не маєте вподобання у тому, щоб присоромлювати їх, а навіть фізично знущатися з огляду на це? Добре подумайте. Це нашивається цькуванням. Прошу вас, з огляду на Святу Тайну Миропомазання, обіцяйте Господеві, що ніколи цього не робитимете і не дозволите на те, щоб таке діялося у вашому коледжі, школі чи кварталі. Зрозуміли?».

Зустріч з Папою мала також вимір солідарності. Єпископові з Рієті Преосвященому Доменіко Попмілі було передано пожертви, зібрані місцевою Карітас, призначені для спорудження молодіжного осередку «Дім майбутнього» в місті Аматріче в центральній Італії, що було зруйноване землетрусом.