Папа до підприємців: будувати бізнес на християнських засадах
  • Втр, 03/12/2019 - 10:41
Звертаючись до молодих французьких католицьких підприємців, що прибули до Риму в рамках ініціативи «Подорож спільного добра», Святіший Отець висловив розуміння того, що християнським підприємцям нелегко поєднувати бажання збільшувати продуктивність з прагненням соціальної справедливості. Папа закликав їх наслідувати приклад великих мучеників за віру святих Петра й Павла.

«Я розумію, що нелегко поєднувати в щоденному житті принципи віри й соціальне вчення Церкви з потребами й обов’язками, продиктованими законами ринку та глобалізації», – наголосив Папа Франциск, звертаючись до понад 300 молодих французьких католицьких підприємців, що від 1 до 3 грудня 2019 р. перебувають в Римі з нагоди ініціативи під назвою «Подорож спільного добра», кульмінаційним моментом якої стала аудієнція зі Святішим Отцем у понеділок, 2 грудня.

Мета цієї ініціативи полягає в тому, аби допомогти молодим католицьким підприємцям Франції усвідомити власну місію в суспільстві й наблизитися до вчення Папи Франциска. Звертаючись до них Вселенський Архиєрей наголосив, що ніколи не було легко бути християнином, займаючи відповідальні посади. Він додав, що бажання віддалитися від того, що протирічить Богові та Його волі, й перетворити цей світ і спасти його з Христом може, іноді, привести до мучеництва, як про це засвідчили святі Петро й Павло. Але ці славні мученики свідчать про те, що євангельське послання, яке вони звіщали, могло здаватись слабким, порівнюючи з могутністю влади й грошей, не є утопією, а силою Святого Духа й завдяки вірі мужніх місіонерів може стати дійсністю.

 

Конфлікт між прагненням продуктивності й соціальною справедливістю

Наступник святого Петра висловив розуміння того, що в своїх щоденних рішеннях молоді підприємці мають численні конфлікти сумління: з одного боку, вони змушені завойовувати ринок, збільшувати продуктивність, користуватись рекламою й сприяти збільшенню споживання, а з іншого – плекають прагнення соціальної справедливості для того, аби гарантувати кожному можливість гідно заробити на життя.

Орієнтиром для християнських підприємців у цих нелегких конфліктах, за словами Папи, може стати уривок з Конституції «Gaudium et spes» (Радість і надія) Другого Ватиканського Собору, в якому йдеться про завдання мирян, задіяних у суспільну діяльність: «Завдання їхнього відповідно сформованого сумління полягає в тому, аби вписувати Божий закон у життя земного міста. А від священиків миряни нехай очікують світла й духовної сили. Однак, нехай не думають, що їхні пастирі є завжди настільки досвідченими у всьому, щоб на кожне нове питання, яке виникає, навіть і складне, відразу мати готове конкретне рішення, або що в цьому полягає їхня місія; натомість нехай миряни беруть на себе власну відповідальність у світлі християнської мудрості та шанобливо зважаючи на вчення Учительського Уряду Церкви» (№ 43).

 

Поширювати нову підприємницьку культуру

Вселенський Архиєрей зазначив, що в Енцикліці «Laudato si’» зроблена певна оцінка ситуацій у світі та деяких систем, що регулюють його економічну діяльність у світі, та їхній нищівний вплив на навколишнє середовище й життя людей. Звертаючись до французьких підприємців, Папа наголосив, що перед обличчям цих проблем вони можуть почувати себе безсильними, але можуть зробити суттєвий внесок, впроваджуючи конкретні зміни в стосунки зі своїми робітниками й поширюючи нову підприємницьку культуру.

Святіший Отець підкреслив також важливість того, аби католицькі підприємці об’єднувалися, співпрацювали одні з одними й брали участь у прийнятті рішень на всіх рівнях громадянського суспільства, сприяючи, таким чином, наверненню суспільства, що, можливо, здається повільним процесом, але це єдиний шлях, що веде до справжнього поступу.

 

Якість життя – більше миру й радості, менше споживання

«Екологічне навернення», за словами Папи, не можна відокремити від духовного навернення. Цитуючи Енцикліку «Laudato si’», він підкреслив, що християнська духовність пропонує альтернативне розуміння якості життя, спонукаючи до пророчого й контемплятивного стилю життя, здатного до глибокої радості без одержимості споживанням.

На завершення Святіший Отець закликав молодих французьких католицьких підприємців вже в особистому житті прямувати шляхом простоти й поміркованості, оскільки це сприятиме тому, що їхні рішення, як підприємців, стануть «вільнішими й спокійнішими», а вони самі отримуватимуть «більше миру й радості».