Папа до похилих віком: ви – істотний компонент Церкви та суспільства
  • Втр, 18/10/2016 - 09:37

Під час свого понтифікату Папа Франциск багато разів наголошував на важливій ролі, яку в суспільстві відіграють бабусі та дідусі й, у загальному, похилі віком люди. Щоб подякувати Святішому Отцеві за цю постійну увагу, в суботу 15 жовтня 2016 р., в залі імені Папи Павла VІ у Ватикані зібралось понад 7 тисяч представників італійської Національної асоціації літніх людей, Асоціації літніх робітників та інших інституцій, які займаються проблемами похилих віком людей, серед яких були навіть і понад сторічні особи.

Пам’яттю народу, коштовним скарбом, необхідним для того, щоб дивитись у майбутнє з надією та відповідальністю, вагомим компонентом Церкви та суспільства назвав Святіший Отець бабусь та дідусів під час цієї зустрічі, що була приурочена до Свята бабусі та дідуся. Він підкреслив любов, вдячність і пошану Церкви до старших осіб, які представлять коріння та пам’ять народу.

Святіший Отець висловив надію на подолання «культури відходів», яка виключає літніх людей з суспільного життя задля їхньої «непродуктивності». Папа звернувся до підприємців і соціальних установ із закликом допомогти так званому «третьому вікові», до якого, нагадав Папа Франциск, належить також і він сам,  щоб люди похилого віку могли якнайкраще проявити свої здібності і щоб суспільство не зменшувало їхню гідність і цінність.

«Майбутнє народу вимагає контакту між молоддю та літніми людьми, – сказав Його Святість. – Молодь – це життєздатність народу, що паломничає, а люди похилого віку зміцнюють цю життєздатність своєї пам'яттю й мудрістю».

Папа запросив літніх людей спілкуватися з онуками, пам'ятаючи про те, як святий Йосиф і Пречиста Діва Марія принесли Дитятко Ісуса у храм, де Його прийняли двоє старших людей, що уособлювали мудрість народу і прославляли Бога, щоб ця мудрість могла продовжувалась і в Святому Дитяті. Папа попросив бабусь і дідусів відповідати на запитання ануків: у них свої специфічні смаки та зацікавлення, але для здобуття мудрості вони потребують діалогу зі старшим поколінням.

Саме літні люди покликані свідчити справжні, вічні цінності, «вписані в серці кожної людини і запевнені самим Словом Божим». Церква дивиться на людей похилого віку «з любов'ю, вдячністю і великою повагою», – підкреслив Святіший Отець, ще раз нагадавши, що вони є вагомим компонентом християнської громади і суспільства, представляючи собою «коріння і пам'ять» народу: «Ваша присутність є важливою, бо ваш досвід становить цінний скарб, необхідний для того, щоб дивитись в майбутнє з надією й відповідальністю. Ваша зрілість і мудрість, нагромаджені роками, можуть допомогти молодшим, підтримуючи їх на шляху зросту та відкритості майбутньому, в пошуках своєї власної дороги».

Люди похилого віку, зазначив далі Папа, свідчать, що навіть у найважчих випробуваннях не можна втрачати надії на Бога і на краще майбутнє. «Вони –  немов дерева, що й далі плодоносять, навіть перебуваючи під тягарем років, вони можуть зробити свій особливий внесок у суспільство, щоб воно збагачувалося цінностями і щоб у ньому утверджувалася культура життя», –наголосив Святіший Отець. Він звернув увагу на те, що багато людей похилого віку великодушно віддають свій час і отримані від Бога таланти, щоб допомогти іншим, згадавши при цьому їхню активну діяльність у парафіях, де вони піклуються оздобленням храмів, проводять катехизацію, допомагають під час богослужень, несуть до потребуючих милосердну любов.

Неоціненна їх роль також і в родинах, адже багато бабусь і дідусів займаються онуками, в простоті передаючи найменшим свій життєвий досвід, духовні й культурні цінності цілого суспільства, всього народу! У країнах, що зазнали жорстоких релігійних переслідувань, саме бабусі й дідусі передавали віру новим поколінням і хрестили дітей в умовах підпілля.

Його Святість згадав також і про тих, хто змушений переносити хворобу і потребує допомоги. Він висловив вдячність усім, хто присвячує себе щоденному дбанню про людей похилого віку, щоб кожен зміг гідно прожити цей важливий етап свого життя.

«Інституції, які приймають літніх людей, повинні бути простором людяності і люблячої турботи, де найслабші не будуть забуті й занедбані, але їх будуть відвідувати, про них пам’ятати та ними опікуватись як старшими братами і сестрами. Саме таким чином зможемо висловити подяку тим, хто так багато зробив для спільноти і є її корінням», – сказав Папа Франциск до похилих віком людей під час зустрічі, що у 15 жовтня відбулась у Ватикані.