Папа до поліції: Милосердя не є синонімом слабкості
  • Пон, 20/11/2017 - 16:55

«Кожен громадянин повинен почуватися вдячним за вашу працю, яку ви виконуєте від імені держави та громади з метою через різноманітні функції забезпечувати безпеку тих, які подорожують автошляхами та поїздами. Наш світ є свідком зростання переміщень, а тому ефективна та безпечна мобільність стала першочерговою та незамінною вимогою для суспільства, яке бажає встигати за поступом і гарантувати добро своїх членів», – цими словами Папа Франциск розпочав своє слово, приймаючи у понеділок, 20 листопада 2017 р., делегації італійських дорожньої і залізничної поліцій.

Святіший Отець зауважив, що фіксація правопорушень, регулювання руху, запобігання ДТП й надання допомоги мусить рахуватися з дедалі складнішою дійсністю, в якій поряд із нестачами в дорожній інфраструктурі доводиться мати справу із «низьким почуттям відповідальності з боку багатьох водіїв», які, здається, «часто не здогадуються про серйозні наслідки власної неуважності (наприклад, невластивим використанням мобільних телефонів) чи непорядності». На його думку, причиною цього є «конкурування, взяте за стиль життя», яке вбачає в інших водіях «перешкоду або суперників».

«У схожому контексті для збільшення безпеки не вистачить покарань, але необхідна виховна діяльність, яка сприятиме більшому усвідомленню відповідальності в стосунку до тих, які подорожують поруч», – зауважив Папа, додаючи, що ця діяльність з метою підвищення чутливості зростання громадянської свідомості, повинна черпати всі можливі плоди з досвіду, щодня отримуваного правоохоронцями.

Як відзначив далі Святіший Отець, також і залізниця є «фундаментальною сферою в житті країни», яка теж потребує інвестицій, брак яких спричинює труднощі для мільйонів пасажирів і подорожніх, а нерідко – також і аварії з летальними наслідками. І праця в цій ділянці з метою запобігання злочинам та гарантування безпеки створює «мікросвіт, в якому пробігають найрізноманітніші дійсності».

Праця в згаданих сферах, вів далі Папа, вимагає високої професійності та постійного самовдосконалення, а постійний контакт з людьми робить так, що «кодом професійності» стає не лише «висока компетентність», але також «глибока чесність, яка спонукає ніколи не зловживати отриманою владою». «Як у контролюючих, так і репресивних діях важливо покладатися на застосування сили, яка ніколи не вироджуватиметься в насильство», – наголосив Глава Католицької Церкви, підкреслюючи, що це вимагає мудрості й самоконтролю, особливо там, «де на поліцейського дивлять з недовір’ям, ставляться немов до ворога, а не охоронця спільного добра», що не є рідкісним явищем.

«Також і вам, як і всій Церкві та суспільству під час Ювілейного року, раджу у виконанні своїх завдань впроваджувати стиль милосердя. Милосердя не є синонімом слабкості, не вимагає відмовитися від застосування сили; милосердя означає бути здатними не ототожнювати винуватця із скоєним правопорушенням, бо це врешті-решт завдає йому шкоди й викликає бажання мститися; це також означає намагатися зрозуміти потреби й рації людей, яких зустрічаєте під час своєї праці. Цей стиль вимагає від вас застосовувати милосердя також і серед безлічі ситуацій слабкості та болю, які ви щоденно зустрічаєте, не лише у випадку різного роду нещасних випадків, але й зустрічаючись із потребуючими та знедоленими», – сказав Святіший Отець.

Підсумовуючи, Папа вказав на постать Небесного покровителя правоохоронців святого архангела Михаїла, який є образом постійного протистояння між добром і злом. І визнання дійсності такого протистояння, за його словами, виходить за межі релігійного погляду.

«Усвідомлюючи цей вирішальний виклик, – зауважив Папа, – було б абсурдним погоджуватися зі злом чи претендувати на збереження нейтральності. Навпаки, від кожного вимагається взяти на себе свою частину відповідальності, віддаючи всі свої сили тому, щоб протидіяти егоїзмові, несправедливості та байдужості. Всі ми повинні так чинити, але ви стоїте на передовій протидії тому всьому, що ображає гідність людини, створює безпорядок і розпалює беззаконня».