Папа до політиків Парагваю: Ні братовбивчій війні! Пріоритет - служіння бідним!
  • Суб, 11/07/2015 - 16:41

«Особлива подяка тим людям та інституціям, які пильно та віддано співпрацювали у приготуванні цього візиту і щоб я себе почував як вдома. І не є важко почувати себе як вдома на такій гостинній землі. Парагвайвідомий як серце Латинської Америки, і не лише з причини свого географічного розташування, але також через тепло гостинності та близькість свого народу», – розпочав Папа Франциск, звертаючись до Президента Парагваю, представників державної влади країни, членів дипломатичного корпусу та інших осіб, присутніх на зустрічі, яка відбулася ввечері, 10 липня в президентській редидеції в Асунсьйон.

Глава Католицької Церкви зазначив, що від перших кроків незалежності до недавніх часів історія Парагваю позначена страшними терпіннями війни, братовбивчими сутичками, браком свободи і порушенням людських прав. «Скільки болю і скільки смертей! Але подивугідні наполегливість та дух протидії парагвайського народу, щоб подолати ті численні біди і продовжити старання для побудови процвітаючої та мирної нації». Далі, спогадуючи історичні кроваві факти, пов’язані із місцем, де відбувалась зустріч, Святіший Отець забажав вшанувати тисячі звичайних парагвайців, імена яких не появляться в книжках з історії, але які були справжніми героями свого народу, та підкреслити роль парагвайської жінки у цих драматичних моментах війн та сутичок, які на своїх плечах перенесли найважчий тягар і зуміли перевести через ці труднощі свої родини та цілу країну, вщіпляючи у душі нових поколінь надію на краще майбутнє. «Нехай Господь благословить парагвайську жінку, найславнішу в Америці», – мовив Вселенський Архиєрей.

А далі він зазначив, що народ, який не пам’ятає свого минулого, своєї історії, своїх коренів, теж не має й майбутнього. «Пам’ять, міцно оперта на справедливості, звільняє від почуття помсти та ненависті, перемінює минуле на джерело натхнення для побудови майбутнього, де панує співжиття та гармонія, робить нас свідомими трагедії і абсурду війни», – підкреслив Єпископ Риму, закликаючи до того, щоб ніколи більше не допустити війни, зокрема братовбивчої, а день за днем будувати мир.

За словами Папи Франциска, від кількох років Парагвай працює над побудовою стабільного демократичного суспільства і слід з радістю відзначити великий прогрес у цьому процесі, зроблений завдяки старанням усіх громадян. Папа підтримав на дусі і заохотив парагвайців й надалі крокувати розпочатим шляхом співпраці та консолідації задля кращого демократичного майбутнього всіх громадян цієї держави.

Серед іншого, Святіший Отець також закликав завжди шанувати фундаментальні права кожної людської особи, завжди вибирати діалог як привілейований метод для досягнення спільного добра, плекати культуру зустрічі, пошани та визнання законною різноманітності думок та поглядів. «Ми не повинні залишатись у конфлікті; єдність стоїть вище конфлікту», – наголосив Вселенський Архиєрей, пригадуючи, що любов до своєї батьківщини та свого народу повинна бути поштовхом до щоденного зростання у боротьбі проти коропції.

А на закінчення Папа Франциск пригадав, що, бажаючи служити та працювати задля спільного добра, ми повинні надавати пріоритетні місця бідним та потребуючим і не зупинятись у своїй праці для розвитку економіки країни, освіти та сфери медичного обслуговування, щоб не було більше дітей, які не мають доступу до навчання, родин без місця проживання, селян без землі та тих, які змушені мігрувати у пошуках кращої долі; щоб не було більше жертв насильства, корупції та наркоторгівлі. Вселенський Архиєрей також запевнив допомогу та співпрацю Католицької Церкви у побудові справедливого суспільства, де можна жити у мирі та гармонії.   

Радіо Ватикан