Папа до Послів: зловживання релігією для здобуття влади оскверняє Божий образ
  • Чтв, 18/05/2017 - 16:52

До відмінностей слід підходити зі «сміливою терпеливістю» та ініціативами «зустрічі й миру», а не з демонстрацією сили та її «поспішним і легковажним» застосуванням. Про це Папа Франциск говорив, промовляючи до нових Надзвичайних і Повноважних Послів Казахстану, Мавританії, Непалу, Нігеру, Судану, Тринідаду-й-Тобаго, приймаючи їх у четвер, 18 травня 2017 р., з нагоди вручення Вірних грамот.

У своєму слові Глава Католицької Церкви зазначив, що міжнародна панорама позначена суттєвими труднощами та оповита густими хмарами, вимагаючи усвідомлення «поведінки й дій, необхідних для того, щоб ступити на дорогу миру, яка зменшить напруження».

Серед факторів, які загострюють проблеми, Папа назвав «економіку та фінанси, які замість того, аби служити людській особі, самоорганізовуються в основному для того, щоб служити собі самим та уникнути контролю з боку влади», «зростання схильності вважати застосування сили не останнім аргументом, але як один з багатьох» та «фундаменталізм і зловживання релігією для виправдання прагнення влади».

«На ці руйнівні явища й загрози, які вони несуть для миру в світі, слід відповідати, будуючи економіку й фінанси, що будуть відповідальними за долі людини і громад, в які вони включені. Нехай же людина, а не гроші, стануть метою економіки!» – наголосив Святіший Отець, додаючи:

«До відмінностей слід підходити з відважною терпеливістю діалогу й дипломатичності, з ініціативами зустрічі й миру, а не з демонстрацією сили та її поспішним і легковажним застосуванням. Крім того, необхідно віддаляти кожного, хто намагається перетворити релігійну приналежність й ідентичність у причину ненависті до всіх інших».

За словами Папи, людям, які таким чином «оскверняють Божий образ», слід протиставити «одноголосне заанґажування», яке має на меті показати, що Боже ім’я вшановується «спасаючи життя, а не вбиваючи, несучи мир, а не поділи та війни, шляхом милосердя і співчуття, а не байдужості та жорстокості». «Якщо рішуче ступати цим шляхом, – наголосив він, – справа миру й справедливості, що є передумовою рівноваги та розвитку для всіх, зробить рішучі кроки вперед».