Папа до прем'єра Великобританії: мета економіки і політики − служити людству
  • Пон, 17/06/2013 - 09:44

Папа звернувся до прем'єра Великобританії з листом, приуроченим до головування цієї країни у "Великій вісімці" і зустрічі цієї групи 17 і 18 червня 2013 р. в ірландському Лох-Ерн. Він став відповіддю на звернення Девіда Кемерона, направлене Папі 5 червня, в якому британський лідер окреслив головні напрямки головування  Великобританії в "Групі восьми". Святіший Отець подякував, що в програмі підкреслюється першість людини, як головного суб'єкта політичної та економічної діяльності, і зазначив, що важливо не забувати про солідарність з найбіднішими верствами населення.

Папа високо оцінив, що британська делегація відправляється в Лох-Ерн з тривогою щодо вільного міжнародного ринку, оподаткування та прозорості в економічній діяльності. У цьому, зауважив Франциск, присутня занепокоєність долею людини. Свідченням уваги до людської особистості є також включення в якості однієї з центральних тем захист жінок і дітей від сексуального насильства.

Папа висловив сподівання, що саміт допоможе "негайному і тривалому припиненню вогню в Сирії і залученню всіх сторін конфлікту за стіл переговорів". "Мир є важливою передумовою для захисту жінок, дітей та інших невинних жертв, і прагненням до знищення голоду, особливо серед жертв війни", − зазначив Папа.

На думку Папи, питання ухилення від податків і забезпечення прозорості та відповідальності в економічній діяльності − це заходи, які вказують на глибокі етичні корені цих проблем. Про це свідчить і нинішня глобальна криза: етика не є чимось зовнішнім стосовно економіки, це невід'ємний і неминучий елемент економічної думки і активності.

Заходи з подолання кризи, переконаний Папа, мають керуватися "етикою істини", що включає в себе, в першу чергу, повагу до істини щодо людини, "яка є не просто додатковим економічним фактором", але наділеною гідністю особою. Тому, зазначив Святіший Отець, "турбота про фундаментальний матеріальний і духовний добробут кожної людини є відправною точкою для всіх політичних і економічних рішень і кінцевої мірою їх ефективності та етичної обґрунтованості".

Крім того, додав Франциск, мета економіки та політики − "служити людству, починаючи з найбідніших і найуразливіших, де б вони не знаходилися, навіть в утробі матері". Кожна економічна і політична теорія або діяльність повинні ґрунтуватися на наданні кожному жителю планети мінімальних засобів для гідного життя і свободи, з можливістю підтримки сім'ї, виховання дітей. За відсутності такого бачення, переконаний Папа, всі види економічної діяльності не мають сенсу.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va