Папа до Ради організацій, які допомагають Східним Церквам: гоїти рани людей
  • Чтв, 24/06/2021 - 17:36
Звертаючись до учасників пленарної асамблеї Ради організацій, які допомагають Східним Церквам (ROACO), Святіший Отець вказав на важливість їхніх проектів, закликаючи вірних і надалі виражати конкретну солідарність з цими Церквами та місцевим населенням.
 
У четвер, 24 червня 2021 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників 94-ї пленарної асамблеї Ради організацій, які допомагають Східним Церквам (ROACO), що проходила від 21 до 24 червня. Звертаючись до учасників аудієнції, Папа Франциск висловив радість з приводу того, що цьогорічна пленарна асамблея ROACO відбувається не в онлайн-форматі, як це було минулого року, а в присутності. Зустрічі віч-на-віч, за його словами, допомагають «покращити діалог слів та думок», аби краще відповідати на проблеми та прохання, що надходять з багатьох частин світу, особливо від Церков та країн, яким допомагає ця структура.

 

Важливість зустрічей та підтримки

Єпископ Риму відмітив, що, незважаючи на пандемію, Рада організацій, які допомагають Східним Церквам, провела надзвичайні зустрічі як для вирішення ситуації в Еритреї, так і для обговорення кризи в Лівані після вибуху в порту Бейрута 4 серпня минулого року. Папа висловив їм вдячність за підтримку Лівану й попросив молитися за добрі плоди ініційованої ним зустрічі з главами християнських церков цієї країни, що відбудеться у Ватикані 1 липня.

Папа висловив вдячність усім людям – вірним, сім'ям, парафіям, волонтерам – які підтримують проекти ROACO. Він зауважив, у 2020 році, як йому було повідомлено, до збірки для Святої Землі надійшло приблизно половину коштів порівняно з минулими роками. На це вплинула як неможливість відвідувати храми, у зв’язку із заходами запобігання поширенню Covid-19, так і економічна криза, породжена пандемією. У цьому контексті Наступник святого Петра закликав усіх наново усвідомити важливість підтримки цих земель, «виражаючи конкретну солідарність з Церквами та місцевим населенням». До цієї підтримки, як підкреслив він, закликав вже святий Павло у своїх Листах, а святий Павло VI наголошував на цьому в Апостольському листі Nobis in animo.

Місця, звідки лине волання страждаючих

Коментуючи різні географічні та церковні контексти, про які йшла мова під час пленарної асамблеї ROACO, Папа звернув увагу, насамперед, на Святу Землю, «з Ізраїлем та Палестиною, народами, для яких завжди мріємо, аби в небі з’явилася арка миру, дарована Богом Ноєві, як знак завіту між небом та землею та миру між людьми (пор. Буття 9, 12-17)». «Однак дуже часто, – додав він, – навіть нещодавно, це небо борознять бомби, що несуть руйнування, смерть і страх!»

Папа Франциск пригадав також про Сирію, звідки лине волання, яке «завжди присутнє у Божому серці, але, здається, не сягає серця людей, в чиїх руках доля народів. Десятирічний конфлікт спричинив мільйони внутрішніх та зовнішніх переселенців, численні жертви, а «відбудування досі є заручником логіки інтересів та відсутності мужніх рішень для добра цієї стражденної нації».

«Дбати про живі камені»

Звертаючись до присутніх на аудієнції кардинала Маріо Дзенарі, Апостольського Нунція в Дамаску, та Папських Представників у Лівані, Іраку, Ефіопії, Вірменії та Грузії, Єпископ Риму підкреслив, що їхня праця допомагає «душпастирям та вірним зосереджуватися на суттєвому, тобто на тому, що потрібно для проголошення Євангелія, спільно виявляючи обличчя Церкви, яка є Матір’ю, з особливою увагою до малих і бідних». «Іноді доводиться відбудовувати будівлі та собори, – додав він, – зокрема, зруйновані війнами, але, насамперед, в потрібно дбати про живі камені, поранені та розкидані».

Папа зауважив, що він із занепокоєнням стежить за ситуацією, яка виникла внаслідок конфлікту в регіоні Тиграй в Ефіопії, що впливає також на сусідню Еритрею. Він також подякував учасникам пленарної асамблеї ROACO, за те, що вони приділили увагу Грузії та Вірменії. Папа висловив побажання, аби тамтешня «католицька громада могла й надалі залишатися свідченням та закваскою євангельського життя».