Папа до Редемптористів: ви покликані стати місіонерами надії
  • Суб, 01/10/2022 - 15:19
Звертаючись до Згромадження Редемптористів, Святіший Отець закликав їх не забувати про убогих, здійснюючи євангелізацію за прикладом Христа.

1 жовтня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної капітули Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, знаних також як редемптористи. У своїй промові, яку Святіший Отець вручив присутнім у письмовій формі, він зауважив, що Генеральна капітула не є канонічною формальністю, а переживанням П’ятидесятниці.

Харизма засновника, яка живить духовне життя та місію

 «У ці дні ви торкаєтеся п’яти важливих тем для вашого Згромадження: ідентичність, місія, богопосвячене життя, формація та управління. Йдеться про фундаментальні теми, пов’язані між собою, щоб переосмислити вашу харизму у світлі знаків часу. Це спільнотове розпізнавання вкорінене в здатності кожного з вас шукати таємницю Христа Відкупителя, що є причиною вашої посвяти та вашого служіння чоловікам і жінкам, які сьогодні живуть на екзистенціальних периферіях нашої історії», – зазначив Святіший Отець. Виокремлюючи харизму святого Альфонса Марії де Ліґуорі, засновника Згромадження, яка є джерелом, що живить духовне життя і місію редемптористів, він закликав їх провадити діалог зі світом у світлі багатої альфонсіанської традиції морального богослов’я. «Не бійтеся забруднити руки, служачи найбільш потребуючим і людям, з якими не рахуються», – закликав Папа. «У ваших Конституціях є дуже гарний вислів, де сказано, що редемптористи готові долати кожне випробування, щоб усім принести Христове відкуплення», – зауважив Святіший Отець. А це означає цілковито віддатися місії з поглядом, зосередженим на Ісусі, який показує нам Свій приклад для наслідування.

 

Усунути перешкоди для дії Святого Духа

«Брати і сестри, Церква і богопосвячене життя проживають унікальний історичний момент, коли мають можливість оновитися, щоб із креативною вірністю відповідати Христовій місії. Це оновлення відбувається через процес навернення серця і розуму, інтенсивної переміни (метаної), а також через зміну структур», – зазначив Папа Франциск. Роздумуючи про цей останній елемент оновлення, він закликав створювати умови для відкриття на дію Святого Духа. «Іноді потрібно розбити старі глечики (пор. Йо. 4,28), успадковані від наших традицій, які наносили багато води, але тепер вже виконали свою функцію. І розбити наші глеки, сповнені почуттєвих прив’язаностей, культурних звичаїв, історій. Це нелегке завдання, це болісно, але необхідно, якщо ми хочемо пити нову воду, яка походить із джерела Святого Духа, джерела кожного оновлення. Ті, хто залишаються прив’язаними до власних забезпечень, ризикують впасти в закам’янілість серця, яка перешкоджає дії Духа в серці людини. Натомість ми не повинні чинити перешкоди оновлюючій дії Духа, перш за все у своїх серцях і в нашому способі життя. Тільки так ми зможемо стати місіонерами надії!» –  вказав Святіший Отець.

 

Перебувати у любові Христа

«У цьому процесі переосмислення та оновлення Згромадження не можна забувати про три фундаментальні стовпи: центральне місце таємниці Христаспільнотове життя та молитва. Свідчення і вчення святого Альфонса продовжують закликати нас “перебувати в любові” Господа. Без нього ми нічого не можемо чинити; перебуваючи в Ньому, ми приносимо плід (пор. Йо 15,1-9)», – продовжив Папа. Він вказав, що занедбання спільнотного життя та молитви є дверима до безпліддя богопосвяченого життя, смерті харизми та закритості на братів. Натомість покірність Христовому Духові спонукає до євангелізації убогих. «Я молю Господа, щоб ви були вірними і постійними у своїй місії, ніколи не забуваючи про найбідніших і найбільш покинутих, яким ви служите, і яким ви сповіщаєте Добру Новину Відкуплення», – побажав Святіший Отець.