Папа до школярів: Тільки даруючи, можна досягнути щастя
  • Пон, 02/12/2019 - 10:47

У суботу, 30 листопада 2019 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані учасників міжнародної зустрічі школярів під назвою «Я можу», що є гаслом всесвітнього міжрелігійного руху Design for Change (DFC), який зародився в Індії 2009 року та спонукає школярів і студентів у всьому світі ділитися з іншими розповідями про те, як вони спричиняються до змін у світі.

Рух, що залучає дітей до участі в змінах

В дусі переконання «я можу» рух Design for Change дає дітям можливість висловлювати й здійснювати ідеї будування кращого світу. Цей рух, що вже поширився в понад 30 країнах світу, черпає натхнення з переконаності в тому, що діти не є безсилими та можуть знаходити вирішення найбільших викликів світу.

Організатором цьогорічної зустрічі «Я можу» в Римі, що проходила від 26 до 30 листопада, надихаючись енциклікою «Laudato sì’», є італійська Федерація католицьких навчальних закладів (FIDAE). У зустрічі брали участь понад 3,5 тисяч школярів із 43 країн світу, яких супроводжують вчителі, вихователі й батьки.

 

Брати участь у творенні краси

Звертаючись до них, Папа Франциск зосередив увагу на словах «краса» і «доброта», якими учасники проекту «Я можу» керуються в своїй діяльності. Він наголосив, що в єврейській мові слово «добрий» має широку гаму значень і його можна перекласти також як «гармонійний». За його словами, сотворений світ – це поліфонічна гармонія, що поєднує красу, доброту й взаємообмін. Тож подібно до того, як Бог подарував людям все, що сотворив, так само й люди відчуваються повністю реалізованими, коли служать іншим і створінню.

 

Від «я можу» до «ми можемо разом»

Вселенський Архиєрей закликав учасників проекту «Я можу» уникати примарного почуття всесилля, що спонукає ставити власне «я» на перше місце. Цей проект, що черпає натхнення з енцикліки «Laudato si’», за словами її автора, повинен спонукати до усвідомлення того, що «ми не можемо бути самими собою без іншого й без інших». Папа закликав школярів та дорослих, що їх супроводжували, не потрапляти в пастку винятковості: «я можу» повинно стати «ми можемо разом», разом з вчителями й батьками.

 

«Мобілки» не заміняють людське тепло

Наступник святого Петра вказав на важливість того, що учасники цього проекту плекають сміливе уповання на те, що їхня діяльність сприятиме покращенню природнього й соціального середовища. Він також похвалив школярів за те, що вони відірвали свій погляд від мобільних телефонів, «закотили рукави» і почали робити щось корисне для суспільства, свідчачи про те, що штучний інтелект нездатний замінити людське тепло. Тепер, завдяки своїй креативності й фантазії, вони використовують мобільні телефони на служіння іншим.

 

Щасливіші від тих, хто має все й не ділиться

«Дивлячись на ваші усміхнені очі, – зазначив Папа, – мені дуже приємно усвідомлювати, що ви надали перевагу солідарності, спільній праці й відповідальності, а не багатьом іншим речам, які вам пропонує світ». Він додав, що, на відміну від захоплення розвагами, що швидко проминає, задоволення від їхньої діяльності залишиться надовго. Це також є плодом виховного методу, що залучає «голову, руки й серце».

«Ось чому ви виглядаєте щасливішими від тих, хто має все і не хоче давати. Тільки даруючи, можна досягнути щастя», – наголосив Святіший Отець. На завершення він запросив школярів та дорослих, що їх супроводжували, помолитися мовчки одні за одних й попросити в Господа благословення.