Папа до швейцарських гвардійців: не уніформа, а той хто її носить повинен вражати людей
  • Пон, 05/05/2014 - 17:11

Франциск прийняв на аудієнції новобранців Папської швейцарської гвардії і членів їх сімей з нагоди урочистої присяги на вірність Святішому Отцю, яку новобранці за традицією складуть 6 травня 2014 року.

Цього дня в 1527 р. відбулася битва гвардійців з 20-ти тисячною армією імператора Карла V, в ході якої загинули 147 членів папського війська. Ціною свого життя та героїзму вони захистили понтифіка і не дозволили взяти його в полон. На згадку про ті події присяга на вірність Папі складається саме 6 травня.

Звертаючись до гвардійців папа Франциск підкреслив, що з того часу змінився соціальний і церковний контекст, але серце людини, її здатність бути вірним і хоробрим залишилися тими самим. Біля папи гвардійці, через своє "своєрідне служіння, покликані давати спокійне і радісне християнське свідчення тим, хто прибуває в Ватикан, щоб відвідати базиліку св. Петра і зустрітися з папою". "Переживайте насичено ці дні! Будьте сильними вашої вірою і щедрими любов'ю до людей, яких зустрічаєте", - закликав папа.

Папа нагадав, що уніформі швейцарських гвардійців, що символізує самоприсвячення, серйозність і надійність, цього року виповнюється 100 років. "Але всередині кожної уніформи є конкретна людина: з родиною і місцем походження, з особистими характеристиками і чуттєвістю, з бажаннями і життєвими планами. Ваша форма, це яскрава характерна риса Швейцарської гвардії, яка привертає увагу людей. Але пам'ятайте, що не уніформа, але той хто її носить повинен вражати інших своєю вихованістю, духом відкритості, милосердними відносинами до всіх", - сказав Папа.

До присяги на вірність Святішому Отцю будуть приведені 30 новобранців. Під час церемонії вони складуть клятву "вірно, чесно і достойно служити" папі Франциску і його наступникам. З 30 нових гвардійців 20 походять з німецькомовної частини Швейцарії, 6 - з франкомовної і чотири з італомовної. В даний час близько 110 швейцарських гвардійців охороняють Папу і Ватикан .

За матеріалами http://be.radiovaticana.va